На борда на отклонения самолет, който беше принуден да кацне вчера в Минск, е имало служители на беларуското КГБ, смята ирландският външен министър Саймън Ковини.

Общо петима или шестима души са напуснали самолета, но само един от тях е арестуван, което навежда на мисълта, че останалите са били служители на тайните служби, казва Ковини.

От „Райънер“ също смятат така.

Главният изпълнителен директор на авиокомпанията заяви, че според него на борда на отклонения от курса самолет на авиокомпанията е имало служители на беларуското КГБ. „Това беше отвличане, извършено с подкрепата на държавата“, смята Майкъл О;Лиъри.

Недоволството сред Западните страни продължава да расте. Председателят на британската парламентарна комисия по външните работи Том Тюгендхат определи случката като „войнствен акт“. „Дори да не е акт на война, със сигурност е войнствен акт“, казва той.

Франция предложи да се въведе забрана за ползване на въздушното пространство над Беларус. Очаква се довечера страните членки на ЕС да обсъдят нови санкции срещу авторитарния режим в Минск, предават световните агенции.