Ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват днес празника на свети Патрик – покровителя на Ирландия.

Светецът е роден във Великобритания около 385 г. Родителите му са били римски граждани, живеещи, според различните версии, или в Шотландия, или в Уелс.

Снимка: EPA

На 14 години Патрик е пленен и откаран в Ирландия, където прекарва шест години в робство, заставен да бъде пастир на овце. По-късно се връща в Ирландия и над 30 години се занимава с мисионерска дейност сред келтските езичници.

Снимка: EPA

Според легендата свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал, затова и тя е символ на днешния празник.

Донесъл в Ирландия латинската азбука.

Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

Оригиналният цвят на дрехите на свети Патрик бил син, но заради използваната от него детелина по време на проповедите почит на светеца се отдава чрез зеления цвят.

Снимка: EPA

На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.

Снимка: EPA

В деня на свети Патрик се произнасят няколко тоста в Ирландия в чест на светеца. Един от най-популярните е: „Нека покривът над главите ни никога не паднe и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив, никога не ни изоставят“.

Празникът на свети Патрик е започнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Днес около 34 млн. американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са големи.

Снимка: EPA

Смята се, че свети Патрик е умрял на 17 март 461 г., затова датата е избрана за национален празник на Ирландия, празник е и на остров Монсерат на Карибите, заселен от ирландски бежанци. В Северна Ирландия 17 март също е празничен и неработен ден. Празник е и в канадската провинция Нюфаундленд.

Фонтанът пред Белия дом позеленя
Снимка: EPA

По традиция денят се отбелязва с парад в Дъблин, на който присъстват стотици хиляди хора.

В Чикаго реката се облива за няколко часа в зелена светлина. Но най-големият парад е в Ню Йорк.

Водопадът Райнфал в Швейцария
Снимка: EPA

В Южното полукълбо най-големи чествания има в Сидни.

Тази година статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро също позеленя.

Използвани са материали на БТА