„Фалшификация и конспирация“ е докладът на ЦРУ за готвен от ирански спецчасти терористичен акт в България, заявиха в своя позиция от посолството на ислямската република.

В края на август стана ясно, че в обновения доклад на американското разузнаване за терористичните организации по света е написано, че Ислямската революционна гвардия е планирала атентат на наша територия, но той е бил осуетен – подобно на готвени атаки и в ред други страни.

Според иранското посолство документът е „смесица от фантазия и фалшиви обвинения, които никога не са документирани и българските власти не са потвърдили тези твърдения“.

„Ислямска република Иран отхвърля и осъжда тероризма и екстремизма във всичките му форми и по същество се смята за жертва на тероризма и в борбата с тероризма и екстремизма e понесла големи разходи и ще остане твърда в този път“, пише още в позицията, изпратена до bTV, като в нея се подчертава, че „тероризмът е не само инструмент на американската външна политика, но и един от най-важните стълбове на външната политика на този режим“.

В американския доклад се отбелязва, че Ислямската революционна гвардия работи и с партньорски организации като „Хизбулла“, чието военно крило беше посочено от главния прокурор Иван Гешев като отговорно за атентата на бургаското летище „Сарафово“ през 2012 г.

В документите по делото и в задочно произнесените присъди на първа инстанция обаче името на групировката отсъства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!