Съюзниците на иранския президент Хасан Рохани спечелиха убедително парламентарните избори в секциите на столицата Техеран, съобщават световните агенции. Вотът е първи в страната след историческото споразумение със западните сили, довело до сваляне на санкциите.

При 90% преброени бюлетини, „Списъкът на надеждата”, който подкрепя Рохани, получава всички 30 депутатски места в столицата. Най-добре представилият се консервативен кандидат, Голамали Хадад-Адел е на 31-во място.

Освен за 290-местния парламент, в петък иранците гласуваха и за членове на Съвета на експертите. 88-местният орган избира президента на страната, като в столицата водят президентът Рохани и бившият държавен глава Акбар Хашеми Рафсанжани, който е умерен консерватор. Лидерът на хардлайнерите в съвета загуби мястото си.

Анализатори посочват, че вероятно консервативните кандидати ще постигнат по-добър резултат в провинцията. Предварителни резултати, цитирани от „Ройтерс”, им дават 106 места срещу 79 за реформаторите и 44 за независимите кандидати.

Надпреварата приключи. Време е да отворим нова страница в иранското икономическо развитие, базирана на вътрешните способности и международните възможности”, заяви държавният глава.