Иранският президент Хасан Рохани призова за международно сътрудничество срещу тероризма след двата атентата днес в Техеран, при които загинаха повече от 12 души, а над 50 са ранени.

Иранският върховен лидер аятолах Сайед Али Хаменей определи атентите в Техеран като обикновени "фойерверки" и заяви, че той няма да попречи на борбата на страната срещу тероризма, предаде Ройтерс.

"Тези фойерверки няма да имат ефект върху Иран. Те скоро ще бъдат елиминирани", увери той.

"Те са прекалено малки, за да повлияят на волята на иранския народ и неговите представители", подчерта Хаменей. Той добави, че Иран, който помага на сирийския президент Башар Асад срещу бунтовниците, включващи бойци на групировката "Ислямска държава", е предотвратил по-тежки нападения чрез външната си политика.

"Ако Иран не беше се изправил срещу терористите там, където е ядрото на този разкол, щяхме да се изправим срещу повече атаки", подчерта Хаменей.

Снимка: Reuters

Петима души бяха арестувани в Техеран след атентата и се разследват, заяви началникът на полицията на иранската столица Хосеин Саджединия, цитиран от агенция ИСНА.

"Ислямска държава" публикува изявление, с което пое отговорността за атентатите в Иран.

Според групировката нападенията са извършени от петима нейни бойци, използвали пушки, гранати и жилетки с експлозиви.

Сунитската групировка заплаши шиитското мнозинство в Иран с още нападения. Докато в страната не бъде въведено шериатското право, "халифатът няма да пропусне възможност да пролее кръвта им", предупреди ИД.

Снимка: Reuters

Много страни осъдиха двата атентата в Иран, сред тях и Съединените щати, въпреки че двете държави са в изострени отношения.

При атаките загинаха 12 души, а над 50 са ранените.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди нападенията и изрази надежда, че виновниците ще бъдат изправени бързо пред правосъдието.

"Всички страни трябва да работят заедно в борбата с тероризма, като едновременно подкрепят универсалните права и ценности, които свързват глобалната общност", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Британският външен министър Борис Джонсън изрази солидарност с народа на Иран след извършения атентат, предаде ТАСС. "Солидарни сме с народа на Иран след този гнусен атентат.

Настана време светът да се обедини против това бедствие", написа британският първи дипломат в Туитър.

Тази сутрин група въоръжени мъже нахлуха с автомати в парламента в Техеран и откриха огън.

Почти по същото време друга група терористи, сред които и жена камикадзе, атакуваха мавзолея на основателя на ислямската република аятолах Хомейни близо до иранската столица.

След неколкочасова операция на силите за сигурност шестимата терористи са били ликвидирани и ситуацията и на двете места се е нормализирала.

Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава". Те са първите в Иран на джихадистката групировка.