Иран започна да филтрира сайта за споделяне на снимки "Инстаграм", като цензурира само съдържанието, което е сметнато за обидно, съобщиха местни медии, цитирани от АФП.

Тази система за контрол върху интернет - проект, лансиран в началото на 2013 г. - се очаква да заработи на пълни обороти до лятото на 2015 г. според министерството на телекомуникациите. "И тъй като вече може да бъде филтрирано обидното съдържание в социалните мрежи, вече не е необходимо да ги блокираме напълно и потребителите ще могат да използват тези сайтове по подходящ начин", посочи иранският вестник "Шаргх".

Министърът на информацията и комуникационните технологии Махмуд Ваези съобщи днес, без да цитира името "Инстаграм", че "първата фаза на избирателно филтриране вече е в действие и се прилага с успех върху мрежата, която бе под най-голям натиск", предаде агенция Фарс.

Властите блокират често достъпа до сайтове като "Туитър" и "Фейсбук" от големите протести през юни 2009 г. срещу преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад. Тези мрежи се използват от опозиционери да мобилизират свои съмишленици.