Иран се закани до 10 дни да превиши разрешения лимит на запаси от обогатен уран. Агенцията за атомна енергия съобщи, че производството на материала е увеличено четирикратно.

Още през май Техеран предупреди, че ще спре да спазва някои от задълженията си по ядрената сделка от 2015 г., след като Съединените щати обявиха, че едностранно се оттеглят от нея.

Съединените щати заплашиха Иран с твърди ответни действия, заради увеличаването на количествата обогатен уран. Вашингтон обмисля редица възможности, включително военни, заяви държавният секретар Майк Помпео.

„Ние не искаме война. Направихме каквото можем, за да спрем това. Иранците трябва да разберат много ясно, че ще продължим да предприемаме действия, за да спрем подобно поведение”, заяви Помпео.

Двете страни взаимно се обвиняват в нарушаване условията на договора. Днес иранският президент Рохани призова европейските партньори по споразумението – Франция, Великобритания и Германия, да направят последни усилия, за да го спасят. 

Доналд Тръмп оттегли страната си от споразумението преди една година и наложи едностранни санкции на Иран, които не се споделят от останалите страни по договора – Европейският съюз, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай. Френският президент Еманюел Макрон призова Техеран за още търпение.

„Съжалявам, разбира се, за решението на Иран, но както Международната агенция за атомна енергия съобщи днес, страната продължава да спазва своите ангажименти по ядреното споразумение и ние силно я окуражаваме да продължи търпеливото си и отговорно поведение”, заяви френския президент Еманюел Макрон.

Споразумението беше сключено през 2015 година. Иран спря своята военна ядрена програма в замяна на поетапното вдигане на икономическите санкции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!