Иран ще започне да обогатява уран до 60% чистота. Властите в Техеран уведомиха за решението си Международната агенция за атомна енергия.

Действията на Иран са в нарушение на ядрената сделка от 2015 година. На Иран се позволява да обогатява уран за научни цели до 3,67 процента. За да може да бъде използван за създаване на атомна бомба, уранът трябва да достигне чистота от 90 процента.

По думите на иранския зам.-министър на външните работи Абас Арагчиму Техеран планира да инсталира хиляда нови центрофуги в ядрения си обект в Натанз.

В сряда миналата седмица първият дипломат на Иран Мохамад Джавад Зариф каза, че понастоящем Иран разполага с над четири тона обогатен уран, но обогатяването не е надхвърляло 20 на сто.

В неделя в Натанз стана експлозия, причинена от повреда в електроразпределителната мрежа. Техеран обвини Израел за инцидента, който нарече "акт на ядрен тероризъм", припомня ТАСС

Ирански правителствен говорител съобщи, че е решено в Натанз да бъдат поставени центрофуги за обогатяване на уран от типа "IR-6" вместо повредените в резултат на "диверсията" центрофуги "IR-1".

Франция осъди днес съобщението на Иран, че има намерение да започне да обогатява уран на 60 процента, което е сериозно развитие в иранската ядрена програма и се нуждае от координиран отговор от страните, участващи в преговорите по иранското ядрено досие. Това се казва в изявление на Елисейския дворец, цитирано от Франс прес.

Същевременно Белият дом каза, че остава склонен да продължи преговорите с Иран въпреки съобщението на Техеран, направено по-рано днес. Говорителката на Бели дом Джен Саки обаче каза, че Вашингтон е обезпокоен от тези провокативни новини, предаде Франс прес.

"Убедени сме, че дипломатическият път е единственият за напредване тук и че трябва да има разговори, дори и индиректни, това е най-добрия начин да се стигне до решение", каза Саки.

Същевременно стана ясно, че дискусиите във Виена в опит да се спаси международното ядрено споразумение, които трябваше да бъдат подновени утре, се отлагат с ден. Запознати източници казаха, че това става заради предполагаем случай на коронавирус, предадоха световните агенции.

На срещата в четвъртък ще бъдат обсъждани последните стъпки на Иран, по-специално обогатяването на уран до 60 процента, каза руският представител Михаил Улянов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!