Иран е нанесъл въздушни удари срещу джихадистите от „Ислямска държава”. През последните няколко дни иранската авиация е поразила цели на екстремистите в Източен Ирак.

Съединените щати обявиха, че Иран е изполвал самолети Ф-4 „Фантом”.

От командването на иранската армия не отрекоха информацията, но подчертаха, че действията на Иран по никакъв начин не са координирани с кампанията на Съединените щати срещу джихадистите. Такива твърдения се появиха по-рано, но бяха отречени и от Пентагона.

Иран обвинява Съединените щати за разрухата в Ирак и категорично отхвърля вероятността за коалиция с американските сили.

Междувременно в Брюксел се провежда среща на външните министри на около 60 страни, участващи в коалицията срещу групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия.

Борбата може да продължи години

Битката на международната коалиция с групировката „Ислямска държава” може да продължи с години, заяви от своя странаамериканският държавен секретар Джон Кери.

Той отбеляза на среща на високо равнище с членове на коалицията в Брюксел, че „ще се ангажираме колкото е необходимо” за постигане на надмощие. Самолети на коалицията бомбардираха позиции на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, но САЩ се дистанцираха от иранските въздушни удари.

Кери заявил на срещата в централата на НАТО, че разнообразието на коалицията е признак на сила. Според него ИД е опасност за интересите и ценностите на всички засегнати страни. Макар че може да са необходими години преди коалицията да вземе надмощие, военните ѝ действия вече имат вредни последици за ИД, отбеляза Кери.

На срещата на външните министри на европейски, арабски и други страни участва и иракският премиер Хайдер ал-Абади. Те ще обсъдят най-добрата военна стратегия срещу ИД и как да бъде спрян потокът от чуждестранни бойци към Ирак и Сирия.

Запазват се значителните различия между САЩ и Турция, като Турция настоява за установяването на безопасна зона по част от границата си със Сирия преди да позволи използването на военно-въздушните й бази за извършването на въздушни удари.