Иран заяви днес, че военните му сили са готови да се противопоставят на всяко нападение от страна на Израел, а високопоставени официални представители на военновъздушните сили заявиха, че са готови за действие, предаде Ройтерс.

Миналия уикенд Иран извърши първата в историята си пряка атака срещу Израел в отговор на предполагаем израелски удар по сграда на иранското консулство в Дамаск на 1 април. От своя страна Израел заяви, че ще отвърне на удара, а военният му кабинет се събра днес, за да обсъди възможностите за контрадействия.

"Всяко нападение от страна на ционисткия режим на наша територия ще бъде посрещнато със суров отговор", заяви иранският президент Ебрахим Раиси на парад, организиран по случай Деня на армията, съобщават иранските държавни медии. 

Командирът на военновъздушните сили на Ислямска република Иран предупреди на същото събитие, че бойните самолети, включително произведените в Русия Су-24, са в "най-добра готовност" да противодействат на всяка израелска атака. 

"Имаме пълна готовност във всички области, включително въздушното ни покритие и бомбардировачите, и сме готови за всяка операция", заяви бригаден генерал Амир Вахеди.  

Директна атака срещу бази на иранската Революционната гвардия или съоръжения за ядрени изследвания в Иран са едни от възможностите на Израел да нанесе ответен удар. Възможно е Израел да атакува и цели извън Иран, отбелязва Ройтерс.

А Брюксел и Вашингтон обмислят нови санкции срещу Иран след атаката срещу Израел. Те ще са насочени основно срещу ракетната програма на Техеран, както и срещу иранската революционна гвардия, предаде кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

Kоординиран дипломатически отговор готвят и от Г-7, чиито външни министри се събират по-късно днес на италианския остров Кaпри. А от Брюксел се очаква евролидерите да призоват всички страни в конфликта в Близкия изток да се въздържат от действия, които биха довели до нова ескалация.

"Идеята е да разширим обхвата на съществуващия санкционен режим, който се отнася до предоставянето на дронове от Иран на Русия. От една страна, може да включим и ракетите, а от друга – доставките от Техеран към неговите проксита в Близкия изток", коментира Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.