Иран и шесторката са постигнали споразумение по ядрената програма на Техеран, предадоха световните агенции, позовавайки се на дипломатически източник.

„По всички въпроси бе постигнат компромис, в близко време страните ще обявят резултата”, заяви източникът. По думите му последните часове разговори са били решаващи и са довели до отстраняване на последните разногласия.

Иран се съгласи с възможността за възобновяване на санкциите на ООН в 65-дневен срок при неизпълнение на всеобхватно споразумение с „шесторката”, предаде Ройтерс.

Иран се е съгласил да не обогатява уран повече от 3.67 процента в продължение на 15 години, като споразумението ще влезне в сила 90 дни след приемането на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН.

Ислямската република няма да строи нови реактори за тежка вода в продължение на 15 години. Излишъците от нея пък ще бъдат предложени за продан.

В същото време проектоспоразумението предвижда да отпаднат ограничения за внос на ирански газ и нефт в ЕС.

Ще бъде разрешен износът на оборудване за добив на тези суровини в страната.

Реакции

Американският президент Барак Обама оцени високо ядреното споразумение с Иран, което ще помогне да бъде спряно разпространението на ядрени оръжия в Близкия изток.

"Всеки път към ядреното оръжие е отрязан", заяви Обама в обръщение към нацията. "Тази сделка показва, че американската дипломация може да донесе реална и значима промяна".

"Убедени сме, че днес светът е въздъхнал с огромно облекчение", заяви руският президент Владимир Путин в изявление, разпространено от Кремъл.

Сделката между Иран и Шесторката открива нови хоризонти, предаде АФП, като цитира първата реакция на иранския президент Хасан Рохани след постигнатото споразумение във Виена.

Той подчерта, че мюсюлманската вяра не допуска създаването и използването на ядрено оръжие.

"Сделката открива възможности за борба с нови заплахи", заяви Рохани.

На другия полюс бяха първите коментари от Израел.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че ядрената сделка, сключена между големите сили и Иран, е "историческа грешка за целия свят."

"Във всяка област, в която трябваше да се попречи на Иран да има ядрен потенциал, имаше огромни компромиси", се казва в изявление на кабинета на премиера.

"Иран продължава да бъде на път да се сдобие с ядрено оръжие. Много от ограниченията, които се смяташе, че ще го спрат, бяха отменени", коментира новината от Виена израелският премиер.

По думите му Иран е ударил джакпот за стотици милиарди, които ще му позволят да продължи агресията и терора в региона и по света. Това е голяма историческа грешка", заяви Нетаняху.

Какво следва?

Официално сделката ще бъде подписана във Виена, където се очаква финално пленарно заседание на първите дипломати на Шесторката и Иран, след което ще има пресконференция. Там се водиха преговори между Техеран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, известни като шесторката.

Проблемът с иранската ядрена програма бе дневен ред повече от десетилетие. Предприети бяха различни дипломатически усилия, за да не се допусне създаването на ядрено оръжие от страна на Иран.

Партньор на Техеран в преговорите бе Шесторката, състояща се от САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия.