Представителите на Иран и ЕС постигнаха споразумение в Женева за прилагането на преходното споразумение по ядрената програма на Техеран. Проектът трябва да бъде ратифициран от подписалите го страни, съобщиха преговарящите.

"Постигнахме решения по всички разногласия, но прилагането на споразумението от Женева зависи от окончателното ратифициране от засегнатите столици", заяви иранският заместник външен министър Абас Арагачи пред иранската телевизия. "Значителен напредък беше постигнат по всички въпроси. Сега сме на ниво политическо валидиране в столиците", съобщи в кратко комюнике Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Арагачи счита, че двата дни преговори с Хелга Шмит, заместник на Ашън, която води преговорите от името на групата 5+1 (Китай, САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Германия) са били "добри, конструктивни и интензивни". Външните министри на големите държави, които на 24 ноември постигнаха споразумение с Иран в Женева, ще публикуват декларация, заяви иранският представител и допълни, че не е планирана никаква среща на ниво експерти.

Арагачи отказа да посочи дата за прилагане на споразумението, като посочи, че това ще зависи от решението на засегнатите страни. При два предишни кръга на преговори на ниво експерти във Виена и Женева през декември беше предложена датата 20 януари за прилагане на споразумението, което според всички е значителен напредък след повече от десет години напрежение по ядрената програма на Иран.

Споразумението между 5+1 и Иран предвижда ограничаване на обогатяването на уран от Техеран за срок от шест месеца. През това време няма да има нови икономически санкции. Последният кръг преговори в Женева целеше да уреди по политически начин три висящи въпроса. Според дипломатически източници един от тях бил свързан с последното поколение ирански центрофуги за обогатяване на уран.