Иранците трябва да направят своя избор за нов президент днес, 28 юни. Това се случва след смъртта на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер. Гражданите ще могат да избират между строго контролирана група от четирима кандидати, всички те лоялни на върховния лидер на Ислямската република - аятолах Али Хаменей.

Това са председателят на парламента Мохамад Бакер Калибаф, бившият върховен преговарящ за ядрената програма Саед Джалили, както и двама бивши министри на здравеопазването и правосъдието.

Избирателните секции започнаха в 8:00 ч местно време и приключват в 18:00 ч., но обикновено времето за гласуване се удължава до полунощ.

Изборите съвпадат с ескалиращото напрежение в региона, което се дължи на войната между Израел и иранските съюзници „Хамас“ в Газа и „Хизбула“ в Ливан. Също и на засиления натиск на Запада върху Иран заради бързо ядрената програма на страната.

„Трайността, силата, достойнството и репутацията на Ислямската република зависят от присъствието на хората. Високата избирателна активност е категорична необходимост“, заяви аятолах Али Хаменей пред държавната телевизия, след като гласува.

През последните 4 години избирателната активност рязко спадна, като предимно младото население се оплаква от политическите и социалните ограничения, наложени в Ислямската република.

Ако никой от кандидатите не спечели поне 50 % плюс един глас от всички подадени бюлетини, включително празните, в първия петък след обявяването на резултатите от изборите се провежда втори тур между първите двама кандидати.

Снимка: Reuters

Трима от кандидатите подкрепят изцяло аятолаха, а един е умерен, сравнително слабо изявен, подкрепян от реформаторската фракция, която през последните години до голяма степен остана встрани от вниманието на Иран.