Референдумът за независимост на Кюрдистан бе използван от Багдад като претекст за нападение срещу района. Това заяви днес в телевизионно обръщение лидерът на кюрдската автономия Масуд Барзани, който по-рано обяви, че на 1 ноември се оттегля от президентския пост.

"Това, което централните (иракски) власти правят срещу Кюрдистан, бе предварително планирано", каза Барзани. Референдумът стана само предлог за нападение срещу нашия регион, заяви той.

Целта на плебисцита бе да се намери мирно решение на проблемите на кюрдите, подчерта Барзани и припомни, че винаги е било заявявано, че от референдумът няма да доведе до никакви декларации за независимост и че автономната област иска диалог. Това, което се случва сега, не е заради референдумът, посочи той.

Днес парламентът на Иракски Кюрдистан одобри решението на Барзани да не удължава мандата си и да напусне на 1 ноември президентския пост. Първоначално за тази дата бяха насрочени президентски избори, но те бяха отложени с осем месеца.

В обръщението си Барзани каза още, че изтеглянето на кюрдските милиции от Киркук и предаването на града на силите на федералното правителство е "върховно предателство" и "удар в гърба". Случилото се в нощта на 15 срещу 16 октомври в Киркук бе удар в гърба, заради предателство нашият план за защита на града пропадна, каза кюрдският лидер.

Той заяви, че е бил изненадан и от това, че сили, смятани от САЩ за терористични (шиитските народни отряди), са използвали танкове "Ейбрамс" и произведено в САЩ оръжие, за да атакуват Киркук и кюрдските райони. Сега кюрдите се питат, продължи той, дали във Вашингтон са знаели за плановете на Багдад и защо не са предотвратили настъплението.

В нощта срещу 16 октомври иракският премиер Хейдар Абади нареди да започне кампания за възстановяване на сигурността в спорни райони между Багдад и кюрдската автономия, включително в северната петролна столица Киркук, която не влиза в състава на Иракски Кюрдистан. Иракските военни си върнаха контрола над града и околностите му за по-малко от 24 часа, след като оттам се изтеглиха кюрдските милиции - пешмергите. Централното правителство пое и контрола над петролните находища в Киркук.

По-рано днес привърженици на Барзани, недоволни от оттеглянето му, нахлуха в сградата на парламента на Иракски Кюрдистан. Във фоайето на парламента те скандираха лозунги срещу депутатите, които са опоненти на Барзани, предаде ДПА. Протестиращите, някои от които бяха въоръжени с тояги и пистолети, заявиха, че искали да накажат депутати, които според тях са оскърбили Барзани, съобщи Ройтерс.

БТА