Върховният представител на Международната общност в Босна и Херцеговина Валентин Инцко предупреди, че ако се стигне до ескалация в републиката трябва да се мисли и за евентуална намеса от страна на силите на ЕС.

"Във вторник ще анализираме положението в Босна и Херцеговина. Австрия ще увеличи броя на своите войски тук, но ако се стигне до ескалация вече ще трябва да мислим и за намеса на силите на ЕС. Засега това не се предвижда", подчерта Инцко пред виенския вестник "Курир".

Според него Босна и Херцеговина се намира в най-тежкото си положение след приключването на войната през 1995 година и подписването на Дейтънското мирно споразумение. Той обаче категорично отхвърли твърдението за "пожар на Балканите" и поясни, че "Сърбия в момента напредва".

Инцко призова за осъждане на насилието от последните дни в Босна и Херцеговина по време на протестите, при които бяха ранени над 100 души. Той обаче призна, че протестите са справедливи, защото са предизвикани от социалната несправедливост.

"В продължение на дълги години хората не протестираха, защото за тях мирът след войната с над 100 000 убити бе много важен. Босненците и мюсюлманите са водещите при протестите...Всичко тръгна от град Тузла, където работниците не получаваха заплати повече от година. Те протестираха всяка сряда, но никой не им обръщаше внимание", подчерта Инцко.

Според него Дейтънското мирно споразумение е доста успешен договор за мира, но прекалено сложен като конституционно управление за федерацията. В Босненско-хърватската федерация има 11 правителства, 11 премиери, 11 министри на вътрешните работи. Това е неефективно и прекалено скъпо", подчертава международният представител.

Според него корупцията и организираната престъпност са проблем за целия регион на Балканите. Той смята, че е необходима по-голяма намеса от страна на ЕС за създаване на правовата държава и това нещо се очаква от гражданите на Балканите.

"Централизмът не трябва да се увеличава. Необходимо е да се създава функционираща държава. В миналото се отдаваше прекалено голямо значение на военна сигурност и прекалено малко за правовата държава, демокрацията, помирението и образованието", каза още Инцко.