След дълго боледуване, култовият актьор Доналд Съдърланд почина на 88 години. През цялата нощ холивудски актьори, световни знаменитости и политици, се сбогуваха с един от най-разнообразните и важни актьори в киното.

„Доналд Съдърланд беше обичан съпруг, баща и дядо. Актьор без аналог, който вдъхновяваше и забавляваше света в продължение на десетилетия“, написа американският президент Джо Байдън за Съдърланд.

„Загубихме един от най-великите. Доналд Съдърланд носеше едно високо ниво на брилянтност в своето изкуство“, написа Джъстин Трюдо.

Официално изказване дойде и от Хелън Мирън, която е играла с него във филма The Leisure Seeker. „Доналд Съдърланд беше един от най-умните актьори, с които някога съм работила. Той имаше страхотен, любопитен ум и невероятни знания по разнообразни теми. Той комбинираше умело своята огромна интелигентност с дълбоката си чувственост, както и със сериозното му отношение към професията. Всичко това го превърна в една от легендите в киното. Той беше мой колега, стана и мой приятел. Ще ми липсва неговото присъствие в света“, каза актрисата.

„С тъга разбрах за смъртта на Доналд Съдърланд. Доналд беше брилянтен актьор и комплексен човек. Сърцето ми е разбито“, написа актрисата Джейн Фонда в Инстаграм.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jane Fonda (@janefonda)

Режисьорът Едгар Райт написа емоционална публикация в социланите мрежи, в която хвали постиженията на Съдърланд в киното. „Той беше забавен, лаконичен, но също и много драматичен актьор в толкова много филмови класики. Толкова ми е мъчно, че си отиде, Доналд, но какво наследство оставяш след себе си!“, написа той.

„Той беше един от най-интелигентните, интересни и всепоглъщащи актьори на всички времена. Имаше невероятен диапазон, креативен кураж и беше тотално отдаден на това да служи на историята и публиката“, написа режисьорът Рон Хауърд.

„Смъртта на Доналд Съдърланд е много тежка загуба. Интелектуално брилянтен, пълен със съмнения за собствената си красота, постоянно търсещ. Той обичаше да говори за книги, секс, Фелини, Джейн Фонда, политика… абсолютно зашеметяващ“, написа режисьорът Марк Кусинс.

Гари Рос, който режисира Доналд Съдърланд в „Игрите на глада“, разказва история за метода му на игра, която хвърля светлина върху това колко сериозен професионалист е бил покойният актьор. „Той ми изпрати писмо за ролята му на президента Сноу. Това писмо съдържаше цялата история на героя – много повече, отколкото аз можех да напиша: мотивацията му, историята му, какво значи за околните, как се раждат фашистите и какво означава това за обществото. Бях поразен от неговата дълбочина и сериозно отношение. Толкова бях вдъхновен, че спрях снимките и написах две нови сцени. Това са последните сцени във финалния филм. За мен те отразяват красотата и начина, по който ще го запомня“, пише Рос.

От официалната страница на „Игрите на глада“ също публикуваха изявление за смъртта на Съдърланд.

„Помолихме най-милият човек на света да изиграе най-корумпираният и безскрупулен диктатор, който сме виждали. Такава е силата и умението на актьорската работа на Доналд Съдърланд. Имахме огромна привилегия да можем да работим с него и да го познаваме“.

Официалната страница на Американската филмова академия също отдаде почит на актьора с негов цитат. „Иска ми се да мога да благодаря на всички герои, които съм изиграл до момента. Благодаря им, че използвах техните животи, за да изживея моя“.