Институтът за изследване на войната (ISW) обяви, че широкоочакваната контраофанзива на Украйна е започнала, съобщи „Евронюз“.

Украинските сили не разкриват подробности за своята мисии, но се предполага, че тя ще се състои от множество действия на много места с различна интензивност и няма да се разгърне като единична операция.

Може да се очакват и първоначални неуспехи. Основният фокус на отбранителната операция на Украйна остава скрит, за да се попречи на руските войски да подготвят предварително каквито и да било атаки.

В сряда украинските военни обявиха, че са преминали към настъпление в източния град Бахмут. Индустриалният център е във фокуса на вниманието на военните усилия на Русия от лятото на 2022 г. насам.

Междувременно при руски удар в центъра на Херсон са ранени девет души, съобщи украинското министерство на вътрешните работи.

"Девет души са ранени в резултат на обстрела", съобщи министерството в Телеграм, като отделно уточни, че "не е получило информация" за смъртни случаи.

Тази цифра беше потвърдена от областния управител Олександър Прокудин, който добави, че сред пострадалите са "двама спасители, полицай, медицинска сестра и германски доброволец".

През последните дни украинците обвиниха руската армия, че е нанесла удари по Херсон, точно когато властите евакуираха хиляди цивилни от наводнените райони след разрушаването на язовир "Каховка" нагоре по течението на река Днепър.

Назначените от Москва официални лица пък твърдят, че украинската армия е насочила атаките си срещу евакуиращите се цивилни и е убила двама души в четвъртък.