Социалната мрежа Инстаграм взема мерки срещу манията за одобрение - в някои държави лайковете са скрити.

Крака. Чаша шампанско или капучино. А най-добре и червило с бранд на него. И ако има текст, този текст ще само и единствено  цитат. 

Харесванията на снимките ни в социалните мрежи имат и конкретно приложение в сферата на маркетинга, разказва Полина, за която това е професия.

„За жалост в момента лайковете са единствената достъпна измерима единица, което показва дали един инстаграм профил работи или не”, обяснява Полина.

Но тя е и блогър. И Инстаграм е основна социална мрежа за нея. Повечето й колеги са против ограничаването на видимостта на хресванията, защото от тях зависи работата им. А  тя смята, че на тях не може да се разчита.

„Измеримостта е в продажбите. Стотитна харесвания могат да бъдат купени буквално за 1 долар”, посочва тя.

А съревнованието за харесвания се превръща в психически проблем, казват психолози.

Има една ужасна зависимост от това одобрение. В един момент липсата на такова кара хората да се чувстват депресирани, тревожни, несигурни”, обяснява Жулиета Кузманска.

И този начин на живот показва липси - реални приятелства, реални пътувания, реални контакти.

В момента Инстаграм експериментира с новата система в 7 страни, сред които Италия, Канада и Австралия. Потребителите не виждат общия брой харесванията и гледания. Но все пак, ако желаят - могат да си ги преброят сами.