В САЩ започнаха есенните празненства на индианските племена. Всяка година по това време те се събират, за да отбележат едно от най-големите си събития наречено „Пау Уау". 

Това събиране е нещо като среща, на която индианците празнуват края на лятото, прибирането на реколтата и наближаването на зимата с песни и танци. По време на Пау Уау потомците на коренните жители на Америка показват своите танцови умения, традиции, занаяти, носии и песни. 

Снимка: btvnovinite.bg

Пау Уау също е и запознаване на индианската традиция и начин на живот с другите неиндиански народи. Около 6 милиона корените американски жители в САЩ, а официално признатите племена 562. Джо изправената Мечка е един от най-активните защитници на околната среда в Чикаго.

„Ние трябва да отстояваме нашата вяра и дух, вяра в Създателя и да продължаваме да се борим с проблемите на околната среда”, обяснява Джо Изправената Мечка.

Един от специалните гости на събирането на индианците край Чикаго бе последният жив вожд от племето на команчите в Оклахома – вожда Ал Уахуа Ната или Ал двата Стълба. Той пожела да отправи молитва за народа ни, когато разбра, че го снимаме екип на bTV за България.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам да благодаря на всички вас хора от България и нека Създателя да благослови всички хора във вашата страна, каза Ал Двата Стълба и благодари за възможността да говори пред напшия народ.

Въпреки всичките тези години на войни, лишения и трудности, през които индианците в Северна Америка са преминали, днес в XXI век тяхната култура, бит и традиции продължава да ги има. Нещо повече - интересът на хората от целия свят към тях не спира, а продължава да расте.