Тръстиков кораб за експериментална експедиция стоят на брега на Варненското езеро. Изработката на плавателния съд се ръководи от двама индианци от племето Аймара в Боливия. С тръстиковия кораб ще бъдат изследвани контактите по море между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха.

В наши дни индианците от Аймара наброяват около 1,5 млн. души в Боливия, Перу и Чили. Вековните традиции на племенната общност обаче ревностно пази само група от 2000 души, която живее на малкия остров Сурики в езерото Титикака. Сред тях са Фирмин и неговият син Юри.

Снимка: btvnovinite.bg

"Пазим традицията на строенето на лодки и кораби от тръстика, като я предаваме от баща на син. Не е лесно. В момента се опитвам да предам уменията си на младите, особено на сина ми, тъй като иначе тази техника ще изчезне от планетата. Тъжно ми е да го кажа, но традицията замира. Все по-малко хора от племето я практикуват", разказа Фирмин Лимачи.

Той е един от малкото останали майстори в света, които могат да построят плавателен съд единствено и само от тръстика. Сега е ангажиран да направи кораб за експедицията „Абора IV”.

Снимка: btvnovinite.bg

"Естествено в строителството на кораби от тръстика има много тайни. За нас тръстиката е началото и края. Без нея културата ни няма да съществува. Положителното е, че подобен плавателен съд плава едновременно в сладка и солена вода", разказа още Фирмин.

Корабът от тръстика трябва да измине разстоянието от Варна до Кипър и да даде отговор на въпроса как са се осъществявали контактите по вода между цивилизациите от Черно море и Средиземно море хиляди години преди новата ера.

Тръстиката, с която се строи корабът на брега на Варненското езеро, също е от Боливия.

"Въпреки че сме сравнително изолирани в езерото Титикака, аз се смятам за космополитен човек и не е проблем да работя с хора от други държави. Дори напротив. Радвам се, че по някакъв начин можем да разпространим по света техниката, която ние в Аймара владеем. Тук всички учат много бързо и нещата се получават добре. Различни сме, но работим отлично в екип", казва Фермин.

Снимка: btvnovinite.bg

За неговата фамилия подобно приключение не е новост. Преди 50 години баща му участва в строителството на тръстиковата лодка "Ра", с която прочутият норвежки изследовател Тур Хейердал изминава 5000 км за 56 дни през Атлантическия океан.

"Абора IV" на практика е продължение на идеята на Хейердал за експериментални плавания с папирусови кораби. Именно затова кръстник на строящия се в момента плавателен съд ще бъде най-големият син на норвежкия изследовател. Експедицията трябва да отплава от Варна в края на юли.