Изследване на авторитетния „Импириъл Колидж“ в Лондон показва, че имунитетът след COVID-19 може да продължи само няколко месеца след инфекцията, а така наречения стаден имунитет е недостижим.

Проучване сред близо 365 000 души показва спад в защитните антитела. През периода 20 юни – 13 юли 6% от възрастните хора са имали някаква форма на имунитет. През август този процент намалява до 4,8%, а през септември спада до 4,4%.

Екипът на „Имепръл Колидж“ предупреждава, че остава неясно дали антителата осигуряват някакво ефективно ниво на имунитет и колко дълго може да продължи той.

Най-малък спад на защитните тела е установен в най-младата възрастова група между 18-24 години, като е спаднал от 7,9% на 6,7%, докато най-големият е открит в групата на възраст 75 и повече години, където антителата намаляват от 3,3% на 2%.

Това изследване идва няколко седмици след проведеното друго мащабно проучване от екип на университета UCL, което установи, че загубата на обоняние може да е по-надежден индикатор за COVID-19, отколкото кашлица или треска. При 40% от пациентите с антитела не се забелязват други симптоми на заболяването.

Заключението и на двата екипа е, че за да се изгради ефективна защита на цялото население, не може да се разчита на естествения имунитет и остава необходимостта от ваксина.