Пледоариите по втория процес за импийчмънт на Доналд Тръмп продължават в Конгреса, сградата, която беше щурмувана на 6 януари.

Непоказвани досега кадри от нападението над Капитолия, от страна на протестиращите привърженици на бившия президент, и аудиофайлове с гласовете на полицаи, които описват ужаса си при щурма, доведоха до това обвинителите да нарекат Тръмп безапелационно „главен подстрекател“.

С новите подробности, които излязоха наяве, става ясно, че тълпата е атакувала Храма на законодателите откъм крилото, където се помещава Сенатът, но от задната част и за около два часа е превзела отвътре символа на американската демокрация.

Чрез кадри, цитати, откъси от речи – демократите представят цял арсенал от доказателства. Тезата на обвинението: „Тръмп не просто е подтикнал привържениците си към бунт, а го е направил методично и планирано, т.е. – с умисъл“.

Освен аудио с разговорите на ужасените полицаи от Капитолия, в Сената бяха излъчени непоказвани досега видеа от охранителни камери. 

В един от клиповете се вижда как евакуират вицепрезидента Майк Пенс на фона на викове „обесете го“. В друг – сенаторът републиканец Мит Ромни е принуден на бегом да смени посоката заради приближаващи протестиращи. А асистентите на лидера на демократите Нанси Пелоси – да се барикадират на врата разстояние от бунта. 

„Видяхте всички доказателства. Ясно е, че на 6 януари президентът Тръмп постави всички в тази сграда под риск от смърт“, каза Хоакин Кастро, представител на демократите, обвиняващи Тръмп.

Пледоариите на обвинението продължават и днес, а защитата ще има думата от утре. Окончателният вот се очаква да е следващата седмица, но е много малко вероятно да се съберат достатъчно гласове за осъдителна присъда.