Японският премиер Шиндзо Абе се зарече Япония повече никога да не участва във войни. Това обещание той направи по време на паметна церемония в Токио по повод 75-годишнината от капитулацията на страната във Втората световна война, съобщава БТА.

„Трагедията на войната никога вече не трябва да се повтори. Ние сме изпълнени с решимост да останем верни на това обещание и да продължим, в сътрудничество с цялата международна общност, да решаваме най-различни проблеми", каза той, като почете паметта на всички японци, загинали във войната.

Церемонията в зала "Нипон будокан" беше ограничена до по-малко от една десета от миналогодишния си обем, за да се ограничи разпространението на COVID-19. След обявената минута мълчание, с обръщение към нацията направи и император Нарухито. Той изрази увереност, че японският народ с обединени усилия ще преодолее епидемията от коронавируса и свързаните с нея трудности. "С чувство на дълбоко разкаяние искрено желая Япония никога повече да не участва във война", заяви той.

Снимка: Reuters

Миналата година Нарухито наследи трона от баща си Акихито. Той е внук на император Хирохито, в името на когото японските войници се сражават във Втората световна война. В нея загиват 3,1 млн. японци, от които 800 хил. са само жертвите от американските атомни бомбардировки над градовете Хирошима и Нагасаки.  

На 16 август 1945 г., само седмица след атомните бомбардировки,  в радиообръщение към своите поданици Хирохито признава, че страната повече не е в състояние да продължи войната и е принудена да приеме условията на победителите, изложени в Потсдамската декларация.

Актът за безусловната капитулация е подписан на 2 септември на борда на американския боен кораб "Мисури" в Токийския залив. Това е и формалният край на Втората световна война.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!