Мъж от Перу твърди, че е попаднал случайно на пещера в отдалечения регион Наска, в която се съдържат стотици предиспански артефакти, както и човешки тела с продълговати глави и с три пръста на всяка ръка, предава Ройтерс.

Иманяр откри пещера, дом на мумии с продълговати глави
Снимка: Reuters

Платото, където се намира пещерата, е известно с линиите на Наска, образуващи птици и други животни, видими от въздуха. Древните геоглифи (рисунки – бел. ред.) отдавна представляват интерес за антрополозите и предизвикват силно вълнение сред вярващите в появата на извънземни на Земята.

Иманяр откри пещера, дом на мумии с продълговати глави
Снимка: Reuters

Радиовъглеродното датиране на мумиите, извършено от Националния автономен университет на Мексико, е установило, че останките са на 700 и 1800 години. Всяка от фигурите има само по три пръста на всяка ръка и продълговати глави.

Пустинното плато Наска е известно и със солените равнини, които дехидратират и съхраняват човешки и животински останки, което прави региона място за важни археологически разкрития, които помагат в съвременното разбиране за древните култури. Нежеланият страничен ефект е, че регионът привлича иманяри и крадци на гробове.

Леандро Ривера беше осъден през 2022 г. за рушене на обществени паметници заради изравянето на артефактите. Той получи четиригодишна условна присъда и беше глобен с около 20 000 перуански сола (5190 долара). Максималното наказание по повдигнатите му обвинения предвижда осем години затвор.

Иманяр откри пещера, дом на мумии с продълговати глави
Снимка: Reuters

Неговият случай стана известен миналата година, след като две от мумиите, които Леонардо открива, са изпратени в Мексико. Там са представени по време на изслушване в Конгреса относно неидентифицираните летящи обекти (НЛО) и извънземния живот.

Флавио Естрада, археолог от Института по правна медицина и съдебни науки в Лима, който помогна в разследването на Ривера през 2017 г., каза, че древните перуански култури изобщо не са свързани с извънземни.

Иманяр откри пещера, дом на мумии с продълговати глави
Снимка: Reuters

Показването на мумиите, а и твърденията на иманяря, че има още десетки такива накараха експерти да се питат дали Перу губи битката с ограбването на археологическите си обекти, тъй като черният пазар за мумии и други предиспански артефакти се оказва изключително доходоносен.