Има задържан за стрелбата в близост до кандидата за президент на САЩ на Републиканската партия Доналд Тръмп. От ФБР съобщиха, че разследват опит за убийство срещу Тръмп. Това съобщи кореспондентът на bTV в САЩ.

Снимка: Reuters

Стрелбата се случва на около 300-400 метра от голф клуба на Тръмп във Флорида, докато в този момент той играе голф.

Агенти на американските „Сикрет сървис“ откриват огън малко след 1 часа следобед местно време, след като виждат мъж с огнестрелно оръжие на оградата на клуба.

Въоръженият мъж успява да избяга с джип, а по-късно е спрян от органите на реда и заловен в съседен орган.

Тръмп не е ранен и е в безопасност, намира се в имението си Мар-а-Лаго. В имейл до поддръжниците той заявява:

„В близост до мен имаше изстрели, но преди слуховете да излязат извън контрол, исках първо да чуете следното: аз съм в безопасност и съм добре!. Нищо няма да ме забави. Никога няма да се предам!“.

Снимка: Reuters

Задържаният е 58-годишният Райън Уесли Рут, който по информация на Си Ен Ен има 8 ареста в досието си и през социалните мрежи е критикувал бившия американски президент.

Данните показват, че той е живял в Северна Каролина през по-голямата част от живота си, преди да се премести на Хаваите през 2018 г.

През 2020 г. той е направил публикация в социалните мрежи, в която е подкрепил преизбирането на Тръмп, но през последните години постовете му изразяват подкрепа за Байдън и Харис.

 Според интервю за „Ню Йорк Таймс“ от миналата година Рут се е опитал да вербува афганистански войници, бягащи от талибаните, да се бият в Украйна и е прекарал няколко месеца в страната.

Снимка: Reuters

Органите на реда съобщават, че са открили пушка тип AK-47 с оптичен мерник, камера тип GoPro и раници, където е бил позициониран заподозреният. Разследването се води от ФБР. Работи се за установяване на евентуален мотив.

Снимка: Reuters

 

След опита за покушение Тръмп се е свързал със съюзниците си, включително с кандидата за президент на Охайо сенатор Джей Ди Ванс, сенатора от Южна Каролина Линдзи Греъм и няколко водещи на Fox News.

 

Водещият на „Фокс нюз“ Шон Ханити разказа в ефир за разговора си с голф партньора на бившия президент Стив Уиткоф. Двамата били на петата дупка, когато чули „поп поп, поп поп“.

Снимка: Reuters

След секунди, разказва Уиткоф, агентите на „Сикрет сървис“ „хвърлили“ върху Тръмп и го „покрили“, за да го защитят.

От Белия дом заявиха, че президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, която е кандидатът на демократите за президент на предстоящите избори, са били информирани за случилото се и ще получават информация за разследването. Байдън и Харис осъждат случилото се.

Харис добави, че е „дълбоко разтревожена“ от събитията през деня и че „всички ние трябва да дадем своя принос, за да гарантираме, че този инцидент няма да доведе до повече насилие“.

Байдън заяви, че е наредил на екипа си да гарантира, че „Сикрет сървис“ „разполага с всички необходими ресурси, възможности и защитни мерки, за да гарантира постоянната безопасност на бившия президент“.

Този уикенд Тръмп се върна във Флорида от обиколка по Западното крайбрежие, която включваше митинг в Лас Вегас в петък вечер и събиране на средства в Юта. Кампанията му не беше обявила никакви публични планове в неделя. Той често прекарва сутринта в игра на голф. 

Голф игрището във Флорида е частично затворено, докато Тръмп е там, но има няколко зони по периметъра, където играещите се виждат от линията на оградата.

 

Шерифът на окръг Палм Бийч заяви, че цялото голф игрище щеше да бъде заобиколено от служители на реда, ако Тръмп беше президент, но тъй като той не е такъв, „охраната е ограничена до зоните, които „Сикрет сървис“ смята за възможни“.

Снимка: Reuters

Агентите на „Сикрет сървис“ обикновено вкарват брониран автомобил на игрището, за да предпазят бързо Тръмп, ако възникне заплаха.

Късно в неделя бившият американски президент публикува съобщение в социалните мрежи, в което благодари на „Сикрет сървис“ и органите на реда за това, че са го опазили, наричайки ги „смели и отдадени патриоти“, като добави, че това е бил „със сигурност интересен ден!“

Тръмп има засилена охрана след опита за покушение през юли, когато по време на предизборен митинг в Пенсилвания мъж откри стрелба по бившия президент и бъдещ кандидат на Републиканците в Съединените щати.

Тръмп беше ескортиран към кола от агенти на „Сикрет сървис“ и полицаи. Тогава куршумът мина на милиметри от главата на Доналд Тръмп и го уцели в ухото. От ФБР определиха нападението като опит за убийство, заподозреният бе елиминиран от властите.