Лъскаво луксозно портфолио – обект, познат на всеки в модната индустрия. Но това е по-различно. На неговите страници са снимки на Патриша Лефранк – жертва на нападение с киселина. Кадрите са част от нова кампания, която цели да привлече вниманието към престъпленията с киселина.

На една от снимките Патриша държи себе си, но преди 2009 г.

Снимка: Reuters

Тогава нейният бивш приятел я залива с киселина и завинаги променя живота ѝ.

„Научих се да се виждам такава. Колкото и трудно да звучи, научих се да живея с тази грозота. Това съм аз“, казва Патриша.

Лефранк е лицето на новата кампания на световно известния фотограф Ранкин и благотворителната организация ASTi. А връзката с модата? Повечето престъпления с киселина се случват на места, които са близки географски до големи модни индустрии. Използват се корозиви, които са познати в модата.

На годишна база се случват най-малко 10 000 заливания с киселина по света, но много от тях остават скрити за правосъдието. „Много малко държави са упоменали този тип престъпление в законодателството си, тъй че не знаем точната бройка“, обяснява шефът на ASTi Яф Шах за Ройтерс.

Патриша Лефранк успешно осъжда своя нападател, който в момента излежава присъдата си в затвора. В деня на атаката нейният бивш мъж се представил за доставчик и я залива с киселината.

Снимка: Reuters

„Спомням си, че се влачех с ръце. Не можех да ходя. Помня, че едната ми ръка се стопи пред очите ми. Казах си – „Това е краят, умираш тук“, спомня си Патриша.

Но въпреки това майката на три деца оцелява. След три месеца в медицинска кома и над 100 операции, тя оцелява.

„И тогава просто си казах – „щом си жива, значи си тук с причина. Трябва да има причина!“, казва Патриша.

„Реших, че няма да стоя затворена. Бях боец и преди атаката, винаги бях заета с нещо. И сега нямаше да стоя затворена! Нямаше да дам това удоволствие на нападателя ми!“, допълва тя.

Историята ѝ вижте във видеото.