Докато светът следи историческия втори импийчмънт на вече бившия президент Доналд Тръмп, все повече хора се питат каква е ползата от тази процедура, какво следва, от какви правомощия може да се лиши бившият президент на Съединените щати... който в крайна сметка е бивш.

Основният коз на демократите е, че ако Тръмп бъде осъден от Сената, той не би могъл да се кандидатира отново за държавен пост, тоест не би могъл да се завърне след 3 години.

Вторият импийчмънт на Тръмп несъмнено е прецедент в историята на САЩ, но историята помни 3 случая, в които американски президент се е оказвал на ръба на отстраняването. В какви прегрешения бяха обвинени те и как продължи политическата им кариера припомня Би Би Си.

Когато отново нацията трябваше да се лекува

Злоупотреба с власт, лъжесвидетелстване, възпрепятстване на правосъдието са част от обвиненията срещу предшествениците на Доналд Тръмп.

Андрю Джонсън е първият президент на САЩ подложен на процедурата по импийчмънт. След Гражданската война в САЩ (1861 г. – 1865 г.), известна още като войната между Севера и Юга, насъпва „Реконструкцията“, процедура, чрез която се изготвя план за приемането на отцепилите се южни щати. Капитолия и Белият дом са на различни позиции по темата.

Противно на Конгреса, демократът Джонсън смята, че бунтовническите щати много бързо трябва да възстановят привилегиите си, докато Републиканската партия, настояват да бъде създадено законодателство, чрез което бившите лидери на Конфедерацията да бъдат наказани. Джонсън налага вето на подобни законодателни промени, а от своя страна законодателите приемат закон, който забранява на президента да уволнява членове на кабинета си без разрешението на Сената.

Снимка: Wikimedia Commons

Това не спира Джонсън да уволни военния си министър, а ескалацията довежда до 11 обвинения. Един глас не стига за отстраняване на президента, но репутационната щета е голяма и президентският пост на следващите избори е спечелен от републиканците.

Щетата за американското общество обаче е сторена – президентството на Джонсън е смятано от историците за едно от най-слабите и неспособността му да надмогне собствените си расистки и диктаторски инстинкти са сочени за една от причините разделението между Севера и Юга да не бъде изкоренено в момента, в който това е било най-възможно.

Самият експрезидент на няколко пъти кандидатства за различни постове без успех. В крайна сметка прави краткотрайно политическо завръщане в Сената през 1875 г., но не успява да се превърне във фактор там преди инсулт да отнеме живота му няколко месеца по-късно.

Ричард Никсън, който сам хвърли кърпата

Името на 37-ия президент на САЩ остава завинаги свързано с аферата „Уотъргейт“.

По време на президентската кампания през 1972 г., представители на щаба на Ричард Никсън, се опитват да монтират подслушвателни устройства в щабквартирата на Демократическата партия в хотел „Уотъргейт“, но са спрени от полицията.

С помощта на мистериозен информатор с прякор „Дълбоко гърло“ репортерите Боб Удуърд и Карл Бернщайн от „Вашингтон Пост“ доказват връзката на Никсън с взлома. Общественият отзвук е огромен.

Снимка: Getty Images

В резултат на тези разкрития на 27 юли 1974 г., Конгресът на САЩ открива процедура по импийчмънт на избрания за втори президентски мандат Ричард Никсън. Очаквано, той е загърбен и от свои, и от чужди и до края на живота си публично е „персона нон грата“ за собствената си Републиканска партия.

Малко по-късно републиканецът подава оставката си. Вероятно ако не беше подал оставка доброволно, Никсън щеше да остане в историята като първия президент на Съединените щати, който е принудително отстранен от поста.

Животът му след Белия дом претърпява много обрати – тежки здравословни проблеми, изморителни съдебни дела, но в крайна сметка той успява да се утвърди като външнополитически експерт, с когото – предимно дискретно, се консултират поне двама от президентите след него.

 „Обратът Клинтън“

В историята на САЩ сме свидетели и на президент, преодолял репутационния крах след подобна процедура. Срещу 42-рия президент на САЩ- Бил Клинтън, е задействана процедурата по импийчмънт по обвинения в лъжесвидетелство и възпрепятстване на правосъдието. Тези обвинения са вследствие на показанията на Клинтън по делото за сексуален тормоз, т.н афера „Люински“.

Изслушването в Сената завършва в полза на Клинтън, тъй като не се постига нужното мнозинство от 2/3 за отстраняването и осъждането му.

Снимка: БГНЕС

Въпреки сътресенията в управленския му мандат, 42-рият президент на САЩ напуска поста през 2001г. с 65% одобрение. В сравнение с неговите предшественици, това е най-високият рейтинг от половин век.

Бил Клинтън и днес е уважавана фигура в американския и световен политически живот, като той остана плътно до съпругата си Хилари, която разви политическата си кариера след края на президентския му мандат.

Уроците на историята

Липсата на доверие в управлението на Джонсън е основната причина за последвалата загуба на Демократическата партия. Процедурата по импийчмънт тогава многократно затвърждава твърденията, че 17-тият президент е неспособен да управлява държавата.

Несъмнено тази процедура също повлия и на репутацията на Доналд Тръмп, 45-тият президент на САЩ загуби изборите в края на миналата година, но едва ли единствено неуспешната процедура по отстраняването му е повлияла на избирателите.

Снимка: btvnovinite.bg

За разлика от Клинтън, който винаги се е опитвал да се хареса на възможно най-голяма част от обществото и даже при секс скандала относително успешно показа себе си като съгрешил съпруг, Тръмп винаги е търсил одобрението най-вече на собствените си симпатизанти. По-умерените от тях бяха отчуждени от неефективната битка с коронавируса в САЩ и цялостната поляризация на публичното пространство.

В същото време, Америка днес има малко общо с Америка от началото на 70-те, а и нито едно от деянията, за които Тръмп е обвиняван през последните години, не е така категорично доказано в очите на хората, както е бил случаят с „Уотъргейт“. Това означава, че е и малко вероятно да видим „червен картон“ като при Никсън.

Както и да приключи вторият импийчмънт на Тръмп, по всичко личи, че Клинтън ще остане единственият президент, запазил позициите си в политиката и след изправянето си пред Сената.

Вяра Николова, стажант-репортер