Статуя на генерал от гражданската война в Америка стана повод за смъртта на млада жена в Шарлотсвил, щата Вирджиния. Трагичният инцидент се разигра по време на демонстрация на бели националисти срещу планове за премахване на монумента.

До фаталния завършек се стигна, след като почитател на Хитлер вряза колата си в представители на леви и правозащитни организации, които се събраха в опит да спрат проявата.

Гражданското недоволство нарасна лавинообразно. Насилието в Шарлотсвил даде нов живот на кампанията за премахване на символите на Конфедерацията. Тя набра инерция след убийствата на деветима чернокожи църковни обитатели от бял националист в Южна Каролина през юни 2015 г.

В множество градове имаше показни акции за премахване на монументи от Конфедерацията и Гражданската война между 1861 г. и 1865 г.

Един от най-емблематичните монументи от тази епоха е именно този в Шарлотсвил, на метри от който стана кървавият инцидент. На статуята на ген. Робърт Лий е отредено централно място в града. Той е останал в историята като жесток робовладелец, командващ войските на Конфедерацията по време на Гражданската война.

Друг подобен паметник се намира в Александрия, Вирджиния – изобразява невъоръжен войник на Юга, който е устремил поглед към бойните полета. Mонументът, наречен "Appomattox", показва мястото на бунтовническото поражение през 1865 г. след опустошителния четиригодишен конфликт. Той е един от стотиците подобни паметници в американския Юг.

Общото между тези два монумента е, че има законова уредба, която регламентира съществуването им.

Докато на едни места рушат паметници, а другаде ги тачат, Съединените щати продължават да търсят отговори на въпросите, които сложното им историческо наследство задава и до ден днешен.

Именно липсата на генерално решение стимулира противостоящите страни да вземат нещата в свои ръце. В понеделник демонстранти от град Дърам в Северна Каролина изтеглиха статуя на конфедерален войник, намираща се пред стария окръжен съд в града от далечната 1924 г.

Снимка: Reuters

Междувременно в Гийнсвил, Флорида, статуя на Конфедерацията, известна като "Старият Джо", която стои пред окръжна сграда от 1904 г. насам, също бе свалена и отнесена до частно гробище.

В събота, в деня на кръвопролитията в Шарлотсвил, кметът на Лексингтън, Кентъки обяви плановете си да премести две други подобни статуи. Той защити решението си с аргумента, че градът е бил един от най-големите пазари за роби, което е „срамна част от историята”

Снимка: Reuters

В Нешвил, Тенеси, десетки активисти организираха протест, за да поискат премахването на бюст на Нейтън Бедфорд Форест, конфедерален генерал и основател на познатата и до днес организация „Ку-Клукс клан”.

Едно от най-забележителните неотдавнашни сваляния на символите на Конфедерацията беше в Ню Орлиънс, където монументите бяха премахнати при засилени мерки за сигурност.

Последната акция за премахване на паметник на Конфедерацията се случи в сряда в Бирмингам, щата Алабама. Той беше покрит с черни дъски в очакване на потвърждение за преместването му.

Защитниците на символите на Конфедерацията твърдят, че те служат като напомняне за гордото наследство на Юга и че премахването им представлява изтриване на историята. Стигна се дори до изказване на лидера на ККК в Северна Каролина, който каза, че е доволен от смъртта на жената.

Снимка: Reuters

Войната между северните и южните щати се превръща в най-голямото кръвопролитие на американска земя. Тя е предизвикана от сблъсък  между робовладелската класа, от една страна, и буржоазията, фермерите и работниците – от друга.

Избирането на кандидата на Републиканската партия Ейбрахам Линкълн за президент (1860 г.) служи като предлог за отцепването на 11 южни щата в Конфедерация и за начало на военните действия. Линкълн е противник на разширяването на робството. Изгубили президентския пост и мнозинството си в Камарата на представителите, робовладелците стават все по-склонни да се отделят от Съединените американски щати.

През първия етап на войната войските на Юга имат надмощие и нееднократно застрашават федералната столица Вашингтон. Решителните действия на новото правителство като приемането на закона за освобождаването на робите, води до прелом в хода на войната.

Изходът на битката при Гетисбърг е провал на последния опит на Юга за настъпление. Силите на Севера под командването на генерал Шърман и генерал Грант разгромяват Конфедерацията.

Век и половина по-късно по-късно, символите на този конфликт все още са разпръснати из цяла Америка. В доклад, публикуван през април 2016 г. от Центъра за изследване на бедността на Юга (SPLC) – група за застъпничество в областта на гражданските права, става ясно, че повече от 1500 символа на Конфедерацията все още съществуват на американска земя.

Снимка: Reuters

Те включват повече от 700 паметници и статуи, както и наименования на 100 държавни училища на военни или политически фигури.

Към момента можем само да се надяваме, че съдбата на всеки от останалите монументи да предизвиква толкова гняв и насилие, колкото видяхме в Шарлотсвил.