Турция твърди, че е спазила международния протокол на срещата с лидерите на европейските институции.

В Анкара председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен седна встрани на диван, докато за турския президент Реджеп Ердоган и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел имаше специални кресла.

Скандалът стана популярен като „Дивангейт“.

Два дни след случилото се външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви: „Местата за сядане бяха така разположени, за да отговорят на техните изисквания. Ако нямаше обвинения срещу Турция, нямаше да коментираме това изрично. Но видяхме такива дори от най-високо ниво“.

„Смятам, че това е протоколен проблем, винаги можеха  да се реагираха в момента, ад хок, аз например се учудвам, че Мишел не предложи стола тя да седне за снимка“, коментира Кристина Крънчева, специалист по протокол. 

На кадри от събитието се вижда как президентът Ердоган и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заемат единствените две кресла, докато дамата е оставена без стол.

Случилото се е в момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките си, независимо от опасенията, че Анкара не спазва правата на човека и преследва опозицията.

През март Ердоган оттегли страната от Истанбулската конвенция. А присъединяването през 2014 г. беше изтълкувано като опит за покриване на критериите за еврочленство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!