Актьорите от филмите за възрастни от край време се опитват да се наложат като истински холивудски звезди. През изминалите пет десетилетия много от порно звездите се появяват на големия екран. Техният успех обаче е оспорван в дебата за това дали трябва да се смесват двата жанра.

През последните седмици киноманите имаха възможността да хвърлят бърз поглед върху предстоящия филм с участието Линзи Лоън. „The Canyons” е ниско бюджетна продукция от автора на „Американски психар” Брет Йистън Елис. Това, което учудва силно зрителите, е подбора на актьорски състав.

Като изключим многобройните гафове от страна на младата Лоън, шум предизвика главната мъжка роля във филма, която е възложена на известения порно актьор Джеймс Дийн, участвал в над 3000 секс сцени.

Защо утвърден режисьор като Пол Шрайдър, прочул се с сценариите на ленти като „Шофьор на такси” и „Разяреният бик”, е решил да включи порно елемент в свой филм? Значи ли това революция на големия екран?

Ето няколко интересни примера, доказателство към тезата, че Холивуд е променил отношението към актьорите от филмите за възрастни.

Кейран Лий е 28-годишен порно актьор, който започва своята кариера в малка филмова компания. След като се мести Лос Анджелис обаче, той се превръща в един от най-скъпоплатените играчи в бранша с филмите за възрастни.

Сега той се цели още по-високо, насочвайки се към големия екран. Лий вярва, че средата днес е благоприятна за подобна стъпка.

„Хубавото на порнографската индустрия е, че отваря много врати. Идеята да станеш част от традиционното кино вече не е табу.”

В началото порно звездите са се появявали в нормалните филми единствено като стриптийзьорки, атрактивни плажни момичета или преувеличени версии на самите себе си.

Джена Джеймсън например, едно от най-известните лица в порно индустрията, играе разсъбличащ се гост в радио програма в биографичния филм за Хауърд Стърн.

Кейрън Лий обаче вижда светлина в тунела след успешния пробив на актьори като Джеймс Дийн и Саша Грей.

През 2009 Стивън Содърбърг дава ролята на Саша Грей във филма си „Игра на гаджета”, където тя е компаньонка. Режисьорът обяснява, че я е избрал, защото не притежавала типичния вид на пропаднала порно актриса.

Изпълнението на Грей получава различни отзиви. След играта си във филма на Содърбърг тя се появява в няколко серии на американското шоу „Антураж”, както и в по-малки ниско бюджетни ленти.

Съществуват обаче противоречия дали е редно порно гилдията да се появява на големия екран. Авторът на книгата „Как порното ограби нашата сексуалност” Гейл Дайнс пояснява, че заимстването от порочния бранш се явява пречка за традиционната киноиндустрия.

„Еротиката навлиза до голяма степен в поп културата, а вече десетилетие я наблюдаваме по списанията, телевизията и киното. Порно актьорите обаче не се вписват така добре там”, пояснява Дайнс.

„Женски порно изпълнители носят със себе си стигмата и сексизма, предавани им от порно индустрията, където са унижавани, дехуманизирани, порочни образи.”

„Масовата култура може да е готова да приеме известна доза еротика, но не е склонна да превърне порно изпълнителите в големи звезди.”

50-те сенки на пререканието

В онлайн дневник по-рано тази година режисьорът на филма „The Canyons” Пол Шрайдър споделя своите опасения за това дали е редно да даде водеща роля на порно актьора Джеймс Дийн, след като той е участвал в над 3000 порно екранизации. Роля в традиционното кино е огромно предизвикателство.

Оказва се обаче, че Дийн притежава необикновена харизма, която завладява зрителите и им помага да усвоят персонажа.

За съжаление, една от любимите актриси на Шрайдър губи интерес в проекта, щом разбира, че ще й се наложи да си партнира с порно актьор.

След представянето на филма сценаристът Йистън Елис е толкова очарован от играта на Дийн, че предлага да му бъде възложена главната роля в предстоящата адаптация на филма „50 нюанса на сивото”.

Но дали голямо студио ще бъде толкова благосклонно като Шрадър и Елис да даде главна роля на порно звезда, е все още под въпрос.

Придирчиви ли са филмовите компании?

Според Джордан Макгранд, редактор на блог, актриси като Саша Грей нямат шанс на големия екран, защо колкото и талант да притежава младата порно звезда, никое голямо студио, не би я наело, в случай че е решило да печели пари от съответната кино продукция.

„Талантът няма нищо общо тук. Филмовата индустрия е бизнес и не може да се очаква Фокс и Уорнър да вложат парите си в бивша порно актриса.”

Според Макгранд е невъзможно Джеймс Дийн да се появи в летния блокбъстър.

От друга страна, Джеръми Кай, американски редактор на списание „Скрийн Интернешънъл”, вярва, че големите компании ще развият по-прагматично отношение към порно звездите.

„Холивуд е бизнес и студиата не са преднамерени спрямо миналото на хората. Ако определено лице отговаря за ролята, то ще получи своя шанс”, заявява той.

Кай смята, че ако филмът получи добри отзиви и публиката даде положителна оценка, порно актьорите могат да успешно да продължат своята кариера в други традиционни ленти.

„В крайна сметка всичко зависи от това как потребителите реагират на дадения продукт.”

*Статията е по материал на Би Би Си