28-годишна жена от Ирландия е обвинена в „опит за самоубийство“ от съд в Дубай. Политици и активисти призовават за нейното освобождаване.

Тори Тоуи работи в Обединените арабски емирства като член на кабинния екипаж на авиокомпания. Жената живее в Дубай от 2023 г. Тя твърди, че е била нападната и е със сериозни наранявания след домашно насилие, пише Енекс. 

Тя обаче е отведена в полицейски участък, където ѝ е било съобщено, че е обвинена в опит за самоубийство и злоупотреба с алкохол. Властите в Ирландия заявиха, че паспортът на Тоуи е блокиран и тя не може да се върне в Ирландия, но се прави всичко възможно, за да се помогне на младата жена. 

Премиерът на Ирландия Саймън Харис каза, че е готов да се „намеси“ в случая. Той добави, че е запознат със случая, но отбеляза, че му е съобщено за тежкото ѝ положение от министъра на външните работи от Шин Фейн.

Министерството на външните работи на Ирландия заяви пред Sky News, че е „запознато със случая и оказва консулска помощ“.

„Тя е подложена на невероятен стрес. Тори е жена от Роскомън и иска да се върне у дома“, обясниха от министерството. 

Снимка: Enex

Младата ирландка се е преместила в Дубай през април 2023 г. и е живяла под наем заедно с майка си Каролин, която е пътувала, за да бъде с дъщеря си.

Главният изпълнителен директор на правозащитната група „Задържани в Дубай“ Рада Стърлинг заяви, че призовава властите в страната да оттеглят обвиненията, да премахнат забраната за пътуване и да позволят на Тоуи да се прибере с майка си.

Снимка: Enex

„Странно е, че ОАЕ полагат големи усилия в областта на връзките с обществеността, за да популяризират алкохола като законен в страната. В действителност хората все още редовно са обвинявани за консумация и притежание на алкохол. Преживяването на Тори не е нищо друго освен трагедия и честно казано, тя има късмет, че е жива“, казва още Стърлинг.

Тя обясни, че ирландският министър на правосъдието ѝ е казал, че е направил постъпки пред посланика на ОАЕ в Ирландия и пред министерството на външните работи.

Снимка: Enex

Стърлинг добави, че често дългите съдебни процеси в Дубай означават, че бъдещето на младата ирландка е неясно.

„Не знаем какво ще се случи в съда. Прокурорите ѝ казаха, че е обвинена. Тя няма правен представител. Това е много скъпо в Дубай и тя просто, честно казано, не може да си го позволи“, обясни още експертът.

Делото ще се разгледа в съда на 18 юли.

Неща, които не трябва да правите в Дубай през 2024 г.