Икономиките в страните от Европейския съюз са загубили близо шест милиона работни места от началото на световната икономическа криза през 2008 г. Тревожната статистика оповести Международната организация на труда (МОТ) в свой доклад, цитиран от АФП.

Агенцията на ООН изчисли, че равнището на заетост в 27-те страни от ЕС възлиза на 57.6% през 2012 г., което е с 1,6 процентни пункта по-малко спрямо 2008 г..

Това означава, че все още има дефицит в размер на 5,9 милиона работни места, за да възстановят нивата на заетост отпреди кризата, обясниха от агенцията. Само за последните шест месеци са били загубени милион работни места.

Въпреки наличните на някои признаци за възстановяване на пазара на труда, през 2010 г., само пет членки на ЕС - Австрия, Германия, Унгария, Люксембург и Малта – имат нива на заетост, каквито са имали преди икономическият срив.

Страни като Кипър, Гърция, Португалия и Испания имат постоянен спад в равнището на заетост повече от три процентни пункта. От февруари, официалната безработица възлиза на 26,3 милиона души в Европа, или с 10.2 милиона повече, отколкото през 2008 г. МОТ отбеляза, че е важно докато влошаването на заетостта спря за малко през 2010-2011, то в последната година набра скорост.

Средното ниво на безработица в ЕС достигна 10,9% и рекордните 12 на сто в 17-те страни от еврозоната. Младите и неквалифицирани работници са най-силно засегнати, като младежката безработица в целия ЕС е 23,5%, а в Гърция скача до 58% и 55 на сто в Испания.

Агенцията припомни и тенденцията компаниите все по-често да практикуват наемане на работа на непълно работно време, както и временните договори.

МОТ акцентира още в нуждата от мерки за решаване на проблемите във финансовия сектор, което да отключи кредити за малките фирми. "Все повече и повече страни са изправени пред натиск за снижаване на заплатите и заетостта, като по този начин се засяга вътрешното потребление и инвестициите и се подкопава вътрешната търговия в ЕС", очертават проблемите от организацията.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!