След атаката на Иран срещу Израел социалните мрежи се опитват да спрат фалшивото съдържание, което се увеличава експоненциално. Не само, че не успяват, а новият чатбот с изкуствен интелект на Х (бившият Туитър) допълнително усили разпространението, като промотира фалшиво видео от атаката.

Дори Илон Мъск сподели фалшивото видео, а публикацията му по-късно беше изтрита.

Припомняме, че в събота Иран атакува Израел с дронове и ракети. Причина за това стана израелски удар по консулството на Иран в Сирия.

Клипът, който циркулираше онлайн от първите часове на атаката до днес, твърди, че показва усилена ракетна атака срещу Тел Авив. Новият чатбот на Х дори засили разпространението му, като го отбеляза за легитимен.

Видеото обикновено е придружено от някакъв вид текст, който описва жестоките удари срещу града, причинили сериозни унищожения.

„Огънят на ада гори“, пише в една от публикациите.

Клипът всъщност показва ракетна атака срещу окупирания от Русия град Севастопол в Крим. Публикуван е за първи път през март, за атаката е съобщено дори в медиите.

Видеоклиповете, в които ракети удрят Израел, без да бъдат прехванати от защитата на страната, също се оказват повечето фалшиви. Като този по-долу, например.

Появиха се и твърдения, че Израел бързо е отговорил на иранските удари, като е бомбардирал Техеран обратно. Тук има и фалшиви твърдения, че Мосад са признали за атаката.

Онлайн се появиха и клипове, в които тълпи от хора празнуват пред джамията Ал-Акса в Ерусалим. Потребители пишат, че видеата показват мюсюлмани, които празнуват атаката срещу Израел. И тези клипове са фалшиви.

Снимка: Reuters

Кой се върза?

Проверители на факти побързаха да докладват, че собственикът на Х Илон Мъск е споделил клипа, за който се твърди, че показва Тел Авив. Публикацията беше бързо изтрита от профила му.

Платформата би трябвало да има проверители на новини за статиите, които се курират на началната ѝ страница. Но след сделката Илон Мъск уволни целия човешки екип на платформата. Сега ИИ преценява дали дадена новина е истинска, или фалшиво и очевидно – не умее да ги различава.

Иранската национална телевизия също показа видеоклип от социалните мрежи, за който се твърди, че показва ударите в Израел.

Клипът всъщност показва пожар в Тексас през март месец.