Игнорира ли България Турция за еврочленството? Това е основният въпрос, който се очаква да бъде поставен от турска страна на срещата между премиера Бойко Борисов, турския му колега Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Тайип Ердоган утре.

Две основни теми се очаква да постави турският президент на срещата с министър председателя Борисов. Първата е за възстановяването на имотите на мюсюлманското вероизповедание.

„България също има български граждани от турски произход. България е демократична държава и там също има права. Желаем да се реставрират джамиите, които са в България и да се върнат имотите на вероизповеданието и също така, както ние уважаваме всички религии, така да ги уважавате и вие”, заяви Олчай Йозгюн, председател на Балканското изселническо дружество.

Очаква се също на срещата Ердоган да постави въпроса защо България не е предвидила темата за членството на Турция в Евросъюза в програмата за председателството.

„Както казах преди малко Турция и България са съседски държави и ние се надяваме България да подпомогне Турция към еврочленството. Турция винаги е била обърната към Европа и входната ни врата за Европа е България и много искаме България да ни подпомогне за влизането в Европа".

Очаква се също така да бъде обсъдено решението на България да предложи по-скоро специално споразумение за визите, за митническите споразумения и за културното наследство.

До момента от мерки за сигурност програмата се промени три пъти. Засега е сигурно, че среща с Ердоган и министър-председателя Бинали Йълдъръм ще има. Къде обаче ще е тя, се пази в тайна.