Полицията в Лондон изрази опасения, че може да се окаже невъзможно да бъдат идентифицирани всички загинали в пожара в жилищен блок в Лондон, предаде „Ройтерс”.

Според полицейския комисар Стюарт Кънди събирането на човешките останки от цялата сграда ще изисква време, а пълното претърсване на всички етажи и помещения може да отнеме седмици и дори месеци. 

Засега потвърденият брой на загиналите е 17. До момента са разпознати едва шест жертви, първият е 23-годишен бежанец от Сирия.

Запитан от репортери колко може да нарасне тази броят на загиналите, Кънди изрази надежда той да не стане трицифрено число. 

В социалните мрежи се разпространява информация на очевидци, че пожарникарите са пристигнали в горящата кула два или три часа, след като са получили сигнал за инцидента. От лондонската пожарна обаче твърдят, че им е отнело само шест минути да реагират на сигнала. По време на цялата спасителна операция бяха изпратени 200 пожарникари с 45 коли и няколко хеликоптера.

Гневни оцелели обитатели и местни жители настояха пред кмета на Лондон Садик Хан за бързо разследване на причините за трагедията. Като една от причините се сочи новата облицовка на сградата, която вероятно е спомогнала за бързото разпространение на огъня по етажите.

Иска се и ревизия на мерките за противопожарна безопасност и на процедурите за евакуация от горящи високи сгради.

Хан призова разследващите да излязат с предварителен доклад още през лятото, защото за подобни жилищни блокове в Лондон и на други места трябва да въведат нови мерки, за да се успокоят живеещите в тях. 

Вижте повече във видеото: