Бившият френски президент Никола Саркози обяви в интервю за парижкия ежедневник „Льо Паризиен”, че обмисля все повече мисълта за завръщането си в политиката, защото се чувствал задължен от провала на управлението на социалистите във Франция.

„Обществото е в много нестабилно състояние и една искра може да бъде достатъчна, за да избухне всичко ... Може да се окажа принуден да се върна в политиката”, заявява Саркози, като посочва и социологически проучвания в негова полза.

„Управлението на социалистите е на път да се срине само върху себе си. И това много ме тревожи”, споделя още бившия френски президент, който оценява приемника си Франсоа Оланд като „наистина слаб”.

Международните наблюдатели припомнят, че през февруари 2012 г., два месеца преди президентските избори във Франция, Никола Саркози обяви, че ще се оттегли от политиката, ако не бъде преизбран.

Подобен ход с „оттегляне от политиката” за период от около 1 година вече беше прилаган двукратно за последните пет години от бившия италиански премиер Силвио Берлускони.

В интервюто за "Паризиен" Саркози също така заявява, че не изпитва чувство за вина относно скадала, свързан с финансирането на кампанията му през 2007 г. от наследницата на империята "Л`Ореал" Лилиан Бетанкур и обвиненията за тайни сделки с режима на Муамар Кадафи.