Фармацевтичната компания „Модерна“ потвърди, че ще има забавяне на доставките на ваксините за коронавирус извън Съединените щати, предаде ДПА.

Фирмата е базирана в Масачузетс. От официалната информация става ясно, че „Модерна“ е осигурила ревизирани указания за доставки в краткосрочен план, като успоредно с това работи за увеличаване на продукцията в производствения си обект в Швейцария.

Няколко европейски държави обявиха, че компанията планира да съкрати количествата с 20% за доставките през втората седмица на февруари.

От „Модерна“ посочват, че работят по увеличаване на производствения си капацитет, но все още са в процес на осигуряване планираните доставки по договор.

Това е поредният удар по ваксинационните стратегии на държавите в Европейския съюз. В момента и двете ваксини, които са разрешени за употреба – „Пфайзер“-„Бионтех“ и „Модерна“ имат намалени количества в доставките. С третата разрешена за ползване ваксина – тази на „АстраЗенека“ се разгоря скандал в ЕС, тъй като се оказа, че дозите от нея са изнесени за трети страни.