Мамутите, праисторическите слонове изчезнали преди около 10 000 години, могат отново да се появят на Земята, след като смесен японско-руски екип от учени е на път да постигне успех в клонирането на праисторическото животно, съобщава Би Би Си.

Намирането на добре запазени останки на мамут позволило на биолозите да изолират и изучат генома на животното, както и да използват негова тъкан в опитите за клониране. Според Акира Иритани от японско-руския екип, „има всички шанс за успех и здрав мамут може да се роди още след 4-5 години.”

Въпреки това клонирането остава трудно, тъй като биолозите трябва да преодолеят унищожителните ефекти на студа върху ДНК на останките от мамут, както и да намерят подходяща яйцеклетка.

Друг екип, заел се с тежката задача, е воден от корееца Хуан У-сук, биолог известен с клонирането на първото куче през 2005 г.

Стефан Шустлер, палеонтологът начело на проекта за разкодиране на „мамутския геном”, смята че клонирането на различни видове животни, които са изчезнали или застрашени от изчезване е единствения начин те да имат шанс за оцеляване.

Най-добре запазеният мамут е Люба, бебе на 41 000 години, открито в Русия през 2007 г. В момента Люба е изложена в Международния финансов център в Хонг Конг, припомня Би Би Си.