И двамата съперници на президентските избори в Черна гора се обявиха за победители. Сегашният държавен глава Филип Вуянович заяви, че е спечелил 51,3% от гласовете.

„Съобщавам ви за моята победа,” заяви Вуянович пред привържениците си след края на изборния ден в неделя. Твърдението му се основава на паралелното преброяване на всички подадени гласове, извършено от неговата партия - Демократическа партия на социалистите. Според тези данни опонентът му Миодраг Лекич печели 48,7%.

Кандидатът на опозицията Миодраг Лекич обаче също обяви победа. Той заяви по телевизията, че хората са избрали него. По думите му в твърденията на Вуянович съдържат „елементи на държавен преврат". Според опозицията Лекич е получил 50,5% от подадените гласове. И двамата опоненти призоват Централната избирателна комисия да преброи щателни всички бюлетини.

Без да съобщи конкретни резултати, Лекич заяви пред привържениците си, че след преброяване на 97% от бюлетините, гражданите на Черна гора са му дали победата.

„Призовавам Филип Вуянович да бъде сериозен и отговорен, защото като обяви победата си, той извърши преврат,” каза Лекич. Той твърди, че е получил информация, че резултатите от гласуването са били манипулирани.

Един спорен вот може да предизвика политическа нестабилност в управляваната от коалиционно правителство Черна гора, която се стреми към членство в Европейския съюз.