Заловиха 5-метров женски питон във Флорида. Зоолозите твърдят, че змията е достатъчно едра и силна, за да погълне елен. Питонът гигант е по-дълъг от едноетажна постройка и тежи над 140 кг, съобщава АФП.

Изследователите открили огромното влечуго, като използвали мъжки питони, снабдени с радиопредаватели, което им позволявало да проследяват мъжките по време на размножителния им период.

Установено е, че дългата над 5 метра женска е имала 73 яйца. Влечугите нямат естествени хищници във Флорида и се размножават бързо, създавайки "значителни заплахи за местната дива природа", казват изследователите.

Змиите могат да унищожат част от местната дива природа, като убиват не само малки животни като зайци, птици и опосуми, но да поглъщат и такива с големината на алигатори и възрастни елени.

Заловената змия е от вида Бирмански питон и се счита за инвазивен вид, откакто за първи път е внесен във Флорида през 80-те години. Сега броят на питоните наближава рекордните 300 000, въпреки че Министерството на вътрешните работи на САЩ забранява вноса им в страната през 2012 г.

Комисията за опазване на рибата и дивата флора във Флорида е спонсорирала множество ловни програми за ограничаване на броя на влечугите. Тези усилия за сега не успяват да забавят разпространението им. Сред идеите, които жителите на Южна Флорида са предложили, има доста екстравагантни като внасянето на австралийски териери, които убиват змии и опъване на бодлива тел около дърветата, за да се защитят птиците.