Новото обвинение, публикувано на сайта на Министерството на правосъдието на САЩ, е част от опита да бъде увреден имиджът и бизнесът на „Хуауей“ поради причини, свързани с конкуренцията между двете страни, а не със спазването и прилагането на закони.

Това се казва в официална позиция на компанията, изпратена  до медиите, по повод новите обвинения на Министерството на правосъдието на САЩ, в които се твърди, че китайският технологичен гигант се е ангажирал с усилия „от десетилетия да краде търговските тайни от американските компании“.

„Тези нови обвинения срещу компанията са без основание и се базират до голяма степен на отминали граждански спорове от последните 20 години, които са вече разрешени, които са били оспорвани и в някои случаи отхвърлени от федералните съдии и съдебни заседатели. Американското правителството няма да надделее над „Хуауей“ с тези нови обвинения, като компанията ще докаже, че всички обвинения са неоснователни и несправедливи“, се казва още в позицията на компанията.

Новите обвинения се добавят към обвинение от януари 2019 г., според което „Хуауей“ е откраднал търговски тайни от американския оператор T-Mobile по дело, довело до ареста в Канада на главния финансов директор на „Хуауей“ Мън Ванчжоу.