Близо денонощие в Близкия изток цари примирие. Спирането на огъня влезе в сила в 2:00 ч. през нощта. Споразумението между "Хамас" и Израел беше постигнато с посредничеството на Египет, Катар и на бюрото на ООН в Йерусалим.

Световните лидери приветстваха прекратяването на огъня.

Как обаче започна най-тежката ескалация между двете страни от 2014 г. насам?

13 април – Първи сблъсъци 
На 13 април избухват първите сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Източен Ерусалим. Причината – в първия ден от свещения за мюсюлманите месец Рамазан край една от портите на Стария град са поставени ограждения. Палестинците са гневни, че така не могат да се събират след молитва около джамията "Ал Акса".

2 май – Високо напрежение
От началото на май започват регулярни сблъсъци между органите на реда и протестиращи срещу процес, който заплашва с изселване палестински семейства от домовете им в квартал в Източен Ерусалим заради еврейски заселници.

Снимка: EPA


10 май – Взаимен обстрел
На 10 май планирано шествие на израелски националисти за годишнината от окупацията на Източен Ерусалим подклажда допълнително напрежението. Ранени са над 300 души. "Хамас" дава на Израел ултиматум да изтегли войските си от района на Храмовия хълм. Когато Тел Авив не го прави, от Ивицата Газа политат първите ракети към Ерусалим от години насам. Израел започва ответни въздушни удари срещу Газа.

15 май – Жертви и разрушения
На 15 май, след предупреждение, израелските военновъздушни сили сриват многоетажен блок, в който се помещават няколко международни медии. След примирието продължават преговорите за траен мир с посредничеството на Египет. 

Американският държавен секретар Антъни Блинкен ще отпътува още следващата седмица за Израел и палестинската автономия в опит за намиране на трайно решение на конфликта. Президентът Джо Байдън потвърди подкрепата на Съединените щати за Израел, както и за установяването на независима палестинска държава.

„Няма промяна в моя ангажимент към сигурността на Израел. Но промяната в ситуацията трябва да дойде от установяването на две държави. Това е решението“, заяви Джо Байдън.

В много страни по света се провеждат демонстрации в подкрепа на палестинците и срещу израелската окупация на Източен Ерусалим.