Германските християндемократи понесоха тежки поражения на състоялите се днес гласувания в две германски провинции. Шест месеца преди федералните парламентарни избори - това е удар за председателя на партията Армин Лашет и шансовете му да стане канцлер, пише БТА.

Според екзитпол проучвания на телевизия "Цет Де Еф" в провинция Баден-Вюртемберг Зелените увеличават предимството си пред консервативния Християндемократически съюз (ХДС), сериозно пострадал от скандал за доставка на маски.

Зелените са на първо място с 31,5%, а ХДС на второ с 23 на сто, което е спад в сравнение с 27-те процента, които получиха на предишните избори, през 2016 г.

В Райнланд-Пфалц начело, според екзитпол проучванията, Германската социалдемократическата партия (ГСДП) е на първо място с 33,5 на сто от гласовете и изпреварва ХДС, която до миналия месец водеше в социологическите проучвания, но сега получава само 25,5 на сто.

На фона на опасения от трета коронавирусна вълна репутацията на ХДС пострада през последните две седмици, когато няколко нейни депутати бяха замесени в скандали с обществени поръчки.

Резултатите от изборите в двете провинции отварят възможност за коалиционни съюзи в тях между Зелените, ГСДП и Свободната демократическа партия, които вече управляват заедно в Райнланд-Пфалц.