В германския град Кьолн сънародниците ни са превърнали български магазин в място, на което можем да намерим храна и за душата.

По инициатива на българското училище „Аз Буки Веди“ в града под Катедралата и местното сдружение на българите клуб „Будители“ българският магазин в Кьолн се превръща в една малка библиотека, в която може да седнете в забързания ден и да почетете българска книга.

„Аз съм майка на две дечица, които израстват тук в немска среда. И за мен е много важно на децата да се четат не само книжки на немски, но и на български език, защото това е моят майчин език“, казва Валентина Кирилова, която живее в Кьолн.

В магазина на Мерал Дюндар се изгражда връзка между хора, които никога не са се срещали. Едните идват, за да дарят книга, а другите, за да вземат и чрез нея открият нещо ново за себе си.

„Тук винаги е било място, в което човек не само може да си напазарува българска стока, а и място на което може да си поговори на български език, да срещне други личности от българското общество“, коментира Дюндар.

Независимо на каква възраст сте в българския магазин в Кьолн ще намерите вашата книга оставена от непознат.