Хора с алергии към някои храни ще могат да бъдат имунизирани с ваксината на "АстраЗенека", увериха експерти, цитирани от ДПА.

"Препоръчваме пациенти със специфична реакция към някои съставки на ваксината да не я правят, но онези, които реагират на лекарства и на някои храни, спокойно могат да бъдат ваксинирани", заяви професор Мунир Пирмохамед, председател на Комисията за хуманни лекарства, която следи ваксините срещу COVID-19.

От своя страна британската регулаторна Комисия за лекарства и здравни продукти също съобщи, че е преразгледала предишните си препоръки относно получаването на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

След като бяха регистрирани два случая със здравни работници, които имаха реакция след прилагането й, беше посъветвано хора, страдащи от алергии, да я избягват.

Впоследствие обаче д-р Джун Рейнър, изпълнителен директор на британската регулаторна комисия, изтъкна, че след като са били ваксинирани 800 000 души във Великобритания и 1,5 милиона в САЩ, няма основания за допълнителни притеснения.

Комисията за хуманни медикаменти препоръчва всички хора с хранителни и лекарствени алергии да се ваксинират без притеснения с препарата на "Пфайзер“ и „Бионтех", но е желателно пациенти с отрицателна реакция към съставките на препарата да избягват имунизацията с него.