Холандските власти обявиха турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая за нежелан чужденец и я накараха да напусне страната, след като снощи не я допуснаха до турското консулство в Ротердам. Същевременно пред сградата имаше протурски протест, прераснал в сблъсъци и в опит да го спре кметът на града Ахмед Абуталеб обяви извънредно положение.

Отношенията между двете държави рязко се влошиха, след като холандските власти обявиха, че не искат турски политици да извършват агитационна дейност сред турските емигранти на територията на страната и отказаха разрешение за кацане на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Тогава Кая реши да отиде в Ротердам с автомобил, въпреки че ѝ е било съобщено, че това е нежелателно.

Снимка: Reuters

Пред сградата на консулството в града започна да се събира множество протестиращи срещу забраната на Чавушоглу да кацне и с искане да се срещнат с Кая. Демонстрантите развяваха турски знамена, скандираха лозунги като „Холандия, не се изненадвай и не изпробвай търпението ни“, „Аллах акбар“, „Варварска Европа“ и „Диктаторска Холандия ще си плати“, както и в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган. Броят на демонстрантите бързо нарасна, след като пристигнаха и хора от Германия.

Полицията издигна метални бариери. Конни полицаи пречеха на протестиращите да достигнат консулството. 

Кая беше спряна на метри от сградата, като не ѝ беше разрешено да влезе, нито да говори пред множеството.

Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб заяви на пресконференция, че тя е била обявена за „нежелан за страната чужденец“.

Властите я помолиха да се върне в Германия по най-краткия път. Тя отказа да излезе от колата, в която беше дошла, в продължение на часове. По-късно все пак прие да се прехвърли в друг автомобил, който да я отведе към германската граница, съобщава ДПА.

По-късно Абуталеб съобщи пред медиите, че турският министър на семейството пътува към Германия, придружавана от холандски полицаи, които я „експулсират в страната, от която е дошла“.

В „Туитър“ Кая осъди действията на холандските власти и заяви, че „целият свят трябва да предприеме действия срещу тази фашистка практика! Подобно отношение към жена министър не може да бъде прието!“.

Снимка: Reuters

Същевременно стотици протурски протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията. Те замерваха униформените с бутилки и се нахвърляха върху полицейски автомобили, преди намесата на конна полиция и полицаи с палки и водни оръдия.

Абуталеб обяви извънредно положение, като заяви, че има нужда от допълнителни правомощия, за да гарантира сигурността в центъра на града.

Снимка: Reuters

Впоследствие холандската полиция започна да разчиства улицата край турското консулство. Ранени са седмина души, включително един полицай, а 12 са задържани за насилие и нарушение на обществения ред.

Холандското правителство нарече посещението на Кая в Ротердам „безотговорно“, предаде ДПА.

В изявлението на правителството на премиера Марк Рюте се посочва, че тя е била предупредена предварително, че планираната ѝ визита в турското консулство, целяща агитация за предстоящия референдум за конституционна промяна, е „нежелана“. Въпреки това тя посети Холандия, се подчертава в изявлението, публикувано от Холандската радиопредавателна корпорация НОС.

От своя страна кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обвини турският генерален консул в „скандална измама“ – че е излъгал властите, отричайки, че министър Кая идва към консулството, въпреки предупреждението на холандските власти да не го прави. „Измамата се утежни, когато те отпътуваха към Ротердам в различни колони“, опитвайки се да заблудят холандските власти, добави кметът.

Турският отговор не закъсня. Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара ще даде силен отговор на неприемливото според нея отношение на холандските власти към турски министри.

В публикуваното писмено изявление премиерът призова турските граждани в Европа да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Освен това той ги призова да гласуват на референдума за промяна на конституцията, насрочен за 16 април. Това ще бъде най-добрият отговор на европейските страни, подчерта турският премиер.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък заяви, че се е обадил на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и е поискал от него да призове Рюте да сложи край на „позорното“ отношение към турски министри, предаде АП.

Чавушоглу заяви в интервю пред телевизия „А Хабер“, че е казал на родения в Холандия Тимерманс, че нещата „излизат от контрол“. Турция не иска да ескалира напрежението, но Анкара ще вземе всички необходими мерки срещу Холандия, предупреди Чавушоглу.

Според представители на външното министерство той е разговарял и европейския външен министър Федерика Могерини.

В знак на протест срещу решението на Холандия да откаже да приеме самолета на Чавушоглу, холандският шарже д'афер е бил привикан в турското външно министерство и му е било казано, че Анкара не иска холандският посланик да се връща на поста си „за известно време“. Посланикът в момента е в отпуск.

„На нашите колеги беше обяснено, че това тежко решение срещу Турция и холандската турска общност ще предизвика сериозни последствия в дипломатическата, политическата, икономическата и други области“, се подчертава в изявлението на министерството.

По материали на БТА