Хиляди учители стачкуваха в Чикаго срещу реформите, предложени от кмета Рам Еманюъл и подкрепяни от американското правителство.

Това беше първият подобен протест от 25 години в града с третата по големина училищна система в САЩ. В него взеха участие около 29 000 учители и служители от поддържащия персонал.

Учителите протестират срещу ниското заплащане, системата на оценяване на учащите и липсата на гаранции за трудоустройство.

Заради стачката родителите трябваше да намерят алтернативен начин за грижа за децата. Църкви, общностни центрове, някои училища и други обществени институции бяха готови да гледат децата съгласно финансиран от училищния окръг план за 25 милиона долара в случай на стачка.

Трудовите протести в Чикаго заплашват да влошат отношенията между Демократическата партия на президента Барак Обама и профсъюзите преди президентските избори през ноември. Очаква се Обама да спечели вота в Чикаго и щата Илинойс, но недоволството на синдикатите може да се разпространи в съседните щати от Средния Запад като Уисконсин, Мичиган и Охайо, където надпреварата с републиканския претендент Мит Ромни е доста по-оспорвана, отбелязва Ройтерс.