Броят на жертвите след земетресението в Непал надхвърли 2500 души. Съобщава се за близо 6300 ранени. По данни на ООН, трусът с магнитуд 7.9 по Рихтер е засегнал над 6 и половина милиона души.

„Не можехме да стоим на крака, всичко се тресеше. Земетресението продължи около минута. Държахме се за каквото намерим”, разказа очевидец.

„Не сме спирали работа дори за минута. Извадихме живи 15 души от сградата зад мен, други 50 извадихме мъртви”, каза един от спасителите.

Епицентърът е на около 80 км западно от столицата Катманду. Земетресението е било усетено в Индия, Китай, Бутан и Бангладеш, най-силно – в съседните Индия и Китай. Там също има жертви – над 50 в Индия и 17 в Китай. Но броят на загиналите непрекъснато нараства.

ЕС предложи спешна помощ на Непал в размер на 3 млн. евро. И без бедствена ситуация, страната има изключително малко лекари на глава от населението. Великобритания обеща помощ от 5 млн. паунда, а Русия утре изпраща самолет с оборудване и специалисти.

Земята продължава да се тресе, под Еверест броят жертви

Вторичните трусове продължават. Според експерти земята няма да се успокои поне в следващия един месец.

От сутринта земетресенията в Непал са почти на половин час, като най-силният трус днес е от 6,7 по Рихтер.

Расте броя и на жертвите в подножието на връх Еверест. Огромна снежна маса се стовари върху част от базовия лагер на 5 хиляди и 300 метра височина. В този момент в лагера е имало около 300 души. Засега информацията за жертвите е различна - варира - от 17 до 80.

Лавината не е засегнала първи лагер. Съобщава се обаче за други 300 алпинисти, чийто път за връщане остава блокиран.

Неизвестна е и съдбата на десетки алпинисти, затрупани от лавина в подножието на Еверест. Едва днес, времето позволи на хеликоптерите да стигнат до първите спасени.

„Всички палатки бяха затрупани. Виждаше се само сняг. Броят на жертвите не е установен и сигурно ще има още загинали”, каза един от шерпите.

Сред жертвите на лавината е Дан Фрединбърг - директор в интернет гиганта Гугъл. По време на земетресението в Непал е имало над 300 хиляди туристи от цял свят.

Не град, а бойно поле

Десетки селища са откъснати от света. По неофициални данни, хиляди остават блокирани под руините. Столицата на Непал тъне в разруха. Болниците са препълнени.

В хода на спасителните операции, с всеки час броят на загиналите и ранените се увеличава. Уличките в центъра на Катманду са тесни и булдозерите не могат да влязат, затова работата върви на ръка.

На много места вече започнаха кремации на жертвите.

На летището в столицата вече пристигнаха първите самолети с международна помощ. Пред аерогарата се вият опашки от хора, които бързат да напуснат страната.

Вторичните трусове продължават. Хората са в паника.

  • Еверест се е преместил с 3 сантиметра след непалското земетресение
  • Училищата в Непал отвориха врати (ГАЛЕРИЯ)
  • В Непал започна евакуирането на 3000 жители от откъснати от света планински села
  • Непал пред ново бедствие – свлачища
  • Уникални кадри от семейство българи, преживяло два труса в Непал (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите от земетресенията в Непал достигна 8400
  • Непал се връща към нормалния живот
  • Огромно свлачище в Непал след втория силен трус
  • Непал ще се люлее поне още 3 години след мощното земетресение
  • Поне 83 жертви и над 2000 ранени след втория силен трус в Непал