Хиляди унгарци излязоха на масов антиправителствен протест в Будапеща в петък вечерта. Общественият гняв беше насочен към политиките на премиера Виктор Орбан, които сближават Унгария с Русия и ограничават демокрацията.

Демонстрацията премина мирно. Хората обвиниха управляващия елит в провал. Протестиращите се събраха пред операта на Будапеща. Те носеха плакати, осъждащи премиера, чиято популярност беше белязана от сериозен спад в последните месеци въпреки неговите три изборни победи през 2014 г. Някои от демонстрантите изразиха безпокойството си от политиката на правителството, която ги отдалечава от Запада и засилва връзките на Унгария с Русия.

„В Унгария вече не е достатъчно да гласуваш веднъж на 4 години, за да ръководиш процесите в обществото. Политиците ни се качиха на главите, самозабравиха се и вече не работят в наш интерес”, възмутен бе организаторът на демонстрацията Жолт Варади.

Други демонстранти пък изразиха страховете си от политиката на правителството за централизация в областта на държавната администрация и образованието. Протестиращите
критикуваха силно и политическия елит, управлявал страната след падането на комунизма преди 25 години.

„Демокрацията ни понесе страхотни удари. Искаме си демократичното общество, в което живеехме преди режима на Орбан. Готови сме и за нова конституция, която да ни гарантира основните човшеки свободи”, заяви демонстрантката Жужа Вереш.

Гражданското недоволсвто не стихва от октомври насам, след като правителството се опита да въведе серия от спорни законопроекти. Един от тях предвиждаше данък върху използването на интернет. Протестите обаче продължиха срещу корупцията и сближаването на Орбан с руския президент Владимир Путин.

Организаторите на протеста обявиха следващата дата за масова демонстрация - 1 февруари, когато на посещение в Будапеща пристига германският канцлер Ангела Меркел.