Хиляди поддръжници на полската опозиционна консервативна партия "Право и справедливост" протестират днес във Варшава срещу резултатите от местните избори, които партийният лидер Ярослав Качински обяви за фалшифицирани, съобщават световните агенции.

Протестната акция протича под надслов "Шествие в защита на демокрацията и свободата на медиите". Тя съвпадна и с годишнината от обявяването на военно положение в страната от комунистическите власти през 1981 г.

"Това е шествие в защита на демокрацията, медиите, журналистите и преди всичко, нашите граждански свободи", подчерта Качински.

"Фалшификацията на изборите е отстъпление от демокрацията, фактическата й ликвидация. Избирателната бюлетина, основа на демократичната система, се отнема от ръцете ни. Трябва да направим всичко, за да се противопоставим на това", добави опозиционният лидер.

Изборите бяха опетнени от проблеми като компютърен бъг, който забави резултатите. Много бюлетини също така бяха обявени за невалидни, след като гласоподавателите са ги маркирали погрешно. Няма обаче данни за фалшификации.

Критиците на Качински го обвиняват, че отправя фалшиви обвинения, за да мобилизира поддръжниците си преди националните избори догодина, отбелязва АП.

Партията на Качински "Право и справедливост" спечели най-много гласове на изборите, но получи по-малко места в общинските съвети от управляващата "Гражданска платформа" поради начина, по който се разпределят местата.